Pugna entre Belgrad i Pristina

Tensió a la frontera entre Sèrbia i Kosovo

  • Belgrad ha desplegat vehicles blindats a prop de la frontera

Tensió a la frontera entre Sèrbia i Kosovo

Valdrin Xhemaj / Efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tensió entre Kosovo i Sèrbia ha augmentat el dilluns després que Belgrad hagi desplegat quatre vehicles blindats a prop de la frontera amb la seva antiga província. Aquest moviment arriba després que diumenge les autoritats sèrbies decidissin augmentar el nivell d’alerta del seu Exèrcit a la zona fronterera. Avions de combat serbis van sobrevolar diverses vegades la zona fronterera dissabte i diumenge, com ha constatat un corresponsal de l’AFP.

Ha sigut l’RTS, la televisió estatal sèrbia, que ha difós imatges de tancs de l’Exèrcit serbi equipats amb armes automàtiques, dient que es trobaven a dos quilòmetres de la frontera amb Kosovo.

Mentrestant a Pristina, capital kosovar, el primer ministre albanès, Edi Rama, de visita al país, ha qualificat les accions de Belgrad de «maniobres militars teatrals» i ha assegurat que està convençut que «el diàleg és l’única solució».

Ultimàtum a l’OTAN

Sèrbia acusa el seu veí kosovar de «provocacions» pel recent desplegament de les seves forces especials prop de dos llocs fronterers al nord de Kosovo, Jarinje i Brnjak. Els serbis són majoria al nord i rebutgen l’autoritat del Govern kosovar. El desplegament de tropes, que va enfurismar els serbis, es va produir després de la decisió del Govern de Kosovo de prohibir l’entrada al seu territori als vehicles amb matrícula sèrbia i substituir-los per matrícules kosovars temporals, una «mesura recíproca», segons Pristina. Des d’aleshores, centenars de serbis han protestat contra la decisió i han bloquejat el trànsit amb camions a les carreteres que porten a dos passos fronterers.

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, havia donat 24 hores perquè l’OTAN actués davant la situació de conflicte que viuen els ciutadans serbis a Kosovo, i va remarcar que «si l’OTAN no reacciona, Sèrbia reaccionarà». «Vaig reiterar al secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que no entrarem a Kosovo amb les nostres tropes perquè no posarem en perill la pau,» va dir Vucic en una entrevista per al canal TV Pink, que ha matisat que si prossegueixen els atacs contra els seus conciutadans, Sèrbia reaccionarà i no permetrà que això succeeixi, assenyalava abans de mobilitzar les seves tropes.

Postura de la UE

Notícies relacionades

Per la seva part, l’Alt Representant de la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell, apel·lava aquest diumenge a rebaixar al tensió a la zona pels bloquejos de carreteres. «Segueixo estretament la situació al nord de Kosovo. Sèrbia i Kosovo han de rebaixar la tensió sense condicions prèvies (...) retirant immediatament les unitats especials policials i desmantellant els bloquejos de carreteres», afirmava Borrell en un comunicat. «Kosovo i Sèrbia han de trobar solucions per desactivar la situació i acordar una via per avançar. La UE donarà suport activament a aquests esforços», insistia.

Els passos fronterers entre Sèrbia i Kosovo, un territori de menys de dos milions d’habitants amb majoria d’albanesos, són designats com a «passos administratius» per Belgrad, que no reconeix la independència proclamada el 2008 per la seva antiga província.

Temes:

Sèrbia Kosovo