Relacions bilaterals

Espanya remarca el seu recolzament a Sèrbia al no reconèixer Kosovo

  • La ministra d’Exteriors reitera el recolzament d’Espanya a la república balcànica i assegura que s’involucrarà més en el diàleg a la regió

  • Espanya, Romania, Grècia, Xipre i Eslovàquia són els únics països de la UE que continuen sense reconèixer Kosovo després de la seva independència el 2008

Espanya remarca el seu recolzament a Sèrbia al no reconèixer Kosovo
2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Afers Exteriors, la Unió Europea (UE) i Cooperació, Arancha González Laya, ha reiterat aquest dimarts l’afecció del Govern a la «integritat territorial» de Sèrbia i la seva decisió de no reconèixer la independència unilateral de Kosovo, en un gest que li ha agraït el seu homòleg serbi, Nikola Selakovic.

«Sèrbia pot comptar amb el ple recolzament d’Espanya en el respecte a la integritat territorial dels països», ha recalcat la ministra en la roda de premsa conjunta, recordant que el Govern manté «el principi del no reconeixement de Kosovo».

González Laya ha remarcat que aquesta qüestió «s’ha de resoldre per mitjà d’un diàleg entre Pristina i Belgrad» i ha avançat que el Govern té la intenció d’involucrar-se més a «recolzar de manera més decisiva» aquest diàleg amb vista que es pugui resoldre el contenciós.

Agraïments de Sèrbia

Per la seva banda, Selakovic ha agraït a Espanya que no hagi reconegut la independència proclamada per Kosovo el febrer del 2008, com tampoc ho han fet quatre països més de la Unió Europea (Romania, Grècia, Xipre i Eslovàquia), i que hagi defensat aquesta postura als fòrums internacionals.

«És una cosa que guardarem eternament a la ment i els cors del poble serbi» ja que es tracta, ha afegit, d’un «recolzament que transcendeix la relació entre estats» al tractar-se d’un «recolzament al dret internacional».

El ministre serbi també ha donat les gràcies pel recolzament d’Espanya a l’entrada de Sèrbia a la UE, àmbit en què González Laya ha animat Belgrad a «continuar avançant i impulsant reformes que l’acostin a la UE».

Adhesió sèrbia a la UE

Quant a aquesta qüestió, Selakovic ha recalcat que la UE no pot exigir al seu país condicions que no s’han plantejat a altres països per a la seva adhesió, amb referència a una eventual exigència de reconeixement de Kosovo per entrar al club europeu.

Dit això, ha deixat clar que Belgrad aposta pel diàleg per resoldre aquesta qüestió sota la premissa que «ningú ho aconsegueixi tot i tothom hi hagi de posar de part seva per aconseguir alguna cosa». «Que se sol·liciti a Sèrbia que ho doni tot sense rebre res a canvi seria no respectar el nostre interès d’Estat com a nació i això no seria de rebut», ha puntualitzat.

Els dos ministres han tingut ocasió de repassar les relacions bilaterals, que tot i que excel·lents han coincidit en la necessitat d’impulsar-les encara més, sobretot en el pla econòmic. En aquest sentit, està prevista la celebració aquesta mateixa setmana d’una trobada empresarial.

Notícies relacionades

A més, dilluns visitarà Madrid el ministre de Defensa serbi per reunir-se amb la seva homòloga espanyola, Margarita Robles. «És necessari que hi hagi visites molt més freqüents i nombroses al més alt nivell», ha defensat Selakovic, que ha convidat expressament González Laya a visitar Belgrad.

Igualment, el ministre serbi ha opinat que encara hi ha marge per col·laborar en l’àmbit cultural i educatiu. Referent a això, la cap de la diplomàcia ha explicat que han parlat de l’obertura de seccions bilingües als instituts de Sèrbia, on hi ha «un gran interès per l’espanyol».

Temes:

Sèrbia Kosovo