Eleccions alemanyes 26-S

Scholz: un perfil monòton per fer tornar l’SPD a la cancelleria

  • Fill d’una família de treballadors de la indústria tèxtil i criat a Hamburg, el candidat socialdemòcrata és un home de partit

  • Ha construït una imatge de gestor gris i eficaç, de qui no s’esperen sobresalts. La seva campanya, a la defensiva i centrada a no cometre errors

Scholz: un perfil monòton per fer tornar l’SPD a la cancelleria

AFP / WOLFGANG RATTAY

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El 30 de novembre del 2019 no va ser un dia fàcil per a Olaf Scholz: l’avui candidat a canceller de l’SPD va haver de veure com les bases deien ‘no’ a la seva pretensió de presidir el partit de la seva vida en unes primàries clau per al futur de la socialdemocràcia alemanya, sumida en una important crisi existencial. En el seu lloc es va imposar la candidatura de l’ala esquerra, formada per la parella de perfectes desconeguts Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans. La carrera política de Scholz semblava condemnada a caure pel seu propi pes.

Més d’un any i mig després, Scholz té l’opció de convertir-se en el pròxim canceller federal d’Alemanya. Contra pronòstic i contra la lògica que dominava les enquestes electorals fins fa pocs mesos, l’elecció del candidat a la cancelleria anunciada per la presidència esquerrana de l’SPD l’estiu del 2020 ha donat els seus fruits. L’SPD va aconseguir guanyar 10 punts d’intenció de vot en la recta final de la campanya. I el factor Scholz sembla haver jugat un paper clau en aquesta recuperació. Les primeres dades de l’escrutini situen l’SPD lleugerament per sobre dels democristians de la CDU.

Però ¿qui és Olaf Scholz? Nascut el 14 de juny a Osnabrück (Baixa Saxònia, a l’oest d’Alemanya) com a fill d’una família de treballadors de la indústria tèxtil i criat a Hamburg, és un home de partit. Després d’estudiar Dret i fer el servei social substitutori del servei militar, va començar a treballar com advocat laboralista. Va combinar l’advocacia amb la seva militància a l’SPD, sent vicepresident de les joventuts entre 1982 i 1988. En la seva biografia oficial assegura que es va ficar en política per la fascinació dels seus pares per les dues grans figures de la socialdemocràcia alemanya del segle XX: Willy Brandt i Helmut Schmidt.

El 1998, es va convertir en diputat federal després de guanyar el mandat directe al districte hamburguès d’Altona, on va créixer. A partir d’aquest moment, comença una carrera política en tota regla: ministre de l’Interior de la ciutat-estat d’Hamburg, líder de la fracció parlamentària de l’SPD al Parlament federal, ministre federal de Treball i Afers Socials, i alcalde-governador d’Hamburg. Des d’aquest últim càrrec va construir un perfil polític amb la vista posada en la política federal.

Candidat merkelià

Notícies relacionades

Scholz és un polític monòton, sense carisma i sense una gran capacitat oratòria. És, com diuen alguns analistes, el candidat més merkelià. El 2018, després que el seu partit obtingués el pitjor resultat en unes eleccions federals i tornés a entrar en una gran coalició amb la unió conservadora de la CDU-CSU, va accedir al ministeri federal de Finances i es va convertir en vicecanceller

A l’ombra de Merkel, ha construït una imatge pública de gestor gris i eficaç, de qui no s’esperen sobresalts. Sobre aquesta imatge l’SPD ha basat la seva campanya electoral, a la defensiva i centrada a no cometre errors. Amb això en podria tenir prou la socialdemocràcia alemanya per tornar a ocupar la cancelleria federal en la primera legislatura de l’era post-Merkel.