Eleccions generals

El Parlament d’Islàndia, el primer d’Europa amb majoria de dones

  • La coalició de Govern d’esquerra, conservadors i liberals de la primera ministra Jakobsdottir reté la seva majoria

El Parlament d’Islàndia, el primer d’Europa amb majoria de dones
1
Es llegeix en minuts

El Parlament d’Islàndia serà el primer d’Europa en què les dones seran majoria. Així ho reflecteixen els resultats finals de les eleccions legislatives publicats aquest diumenge. Dels 63 escons a l’Althingi, 33 seran ocupats per dones, cosa que representa el 52,3% de l’hemicicle. Segons les dades recopilades pel Banc Mundial, cap país d’Europa havia superat la barrera simbòlica del 50%. Fins ara Suècia ocupava el primer lloc amb el 47% de dones diputades.

Notícies relacionades

La coalició de Govern que formen esquerra, conservadors i liberals ha retingut la majoria després de les eleccions de dissabte. En concret, l’Executiu islandès ha aconseguit 37 escons dels 63 del Parlament. El Partit de la Independència (conservador) és el que ha obtingut més diputats, amb el 24,4% dels recolzaments i 16 diputats en total. El Partit Progressista (liberal) ha obtingut el 17,3% dels vots, cosa que es tradueix en 13 diputats, cinc més que als comicis anteriors. Per la seva banda, el Moviment Esquerra-Verd de la primera ministra, Katrin Jakobsdottir, ha aconseguit el 12,6% dels recolzaments, vuit diputats, tres menys que en les últimes eleccions. A la primera ministra Jakobsdottir, una figura popular al país, li ha passat factura la seva inusual aliança després de les parlamentàries del 2017 amb el conservador Partit de la Independència i el liberal Partit Progressista.

A l’oposició, el Partit Popular ha obtingut sis diputats, i en suma dos des de les últimes eleccions. Finalment, el Partit Socialista no ha aconseguit representació, ja que únicament ha aconseguit el 4%.