Règim de terror

Els talibans reprendran les amputacions i execucions

Els talibans reprendran les amputacions i execucions

STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Tallar mans és summament necessari per raons de seguretat». D’aquesta manera ha justificat la pròxima tornada dels càstigs severs, amputacions i execucions a l’Afganistan un dels fundadors dels talibans i actual encarregat del sistema penitenciari del país centreasiàtic, Nurudín Turabi.

Aquestes pràctiques van ser habituals durant l’anterior etapa del grup insurgent al Govern, entre 1996 i 2001. Ara, que ha tornat al poder després de la caòtica sortida dels EUA del país i torna a regir la xaria (llei islàmica), tornaran els escarments, ha assegurat Turabi en una entrevista amb l’agència Associated Press.

Aquest dirigent talibà, de 60 anys i que va perdre una cama i un ull durant els combats contra l’ocupació soviètica, va ser titular de Justícia i va encapçalar el Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici durant el règim anterior. En aquells anys, els talibans portaven a terme els seus macabres càstigs a l’estadi esportiu de Kabul o a la mesquita d’Eid Gah davant centenars de persones. Els assassins rebien un tret al cap, normalment d’un familiar de la víctima, que tenia l’opció de perdonar la vida de l’acusat a canvi d’una suma de diners; als lladres se’ls amputava una mà i, als que robaven a la carretera, una mà i un peu.

«Tothom ens criticava pels càstigs als estadis, però nosaltres mai els hem criticat a ells per les seves lleis o els seus càstigs», ha remarcat Turabi abans de destacar que no acceptaran que «ningú» els digui quines lleis s’han d’aplicar a l’Afganistan. «Seguirem les directrius de l’islam i les nostres lleis estaran basades en l’Alcorà», ha afegit.

Judicis sense públic

Notícies relacionades

L’alt càrrec talibà també ha assenyalat que, a diferència del que succeïa als 90, quan els judicis gairebé mai estaven oberts al públic i que estaven dirigits pels clergues islàmics, ara els jutges seran els que decidiran els casos. No obstant, ha insistit que la base de les lleis afganeses serà l’Alcorà.

Malgrat els seus missatges de moderació d’un primer moment, els talibans van formar a principis de mes un govern amb membres de la línia dura del moviment i alguns dels ministres estan a les llistes de terroristes més buscats.