Crisi migratòria

El primer vol amb 272 migrants deportats dels Estats Units arriba a Haití

Defensa afirma que les fronteres nord-americanes «no estan obertes»

El primer vol amb 272 migrants deportats dels Estats Units arriba a Haití
2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge va aterrar a Port-au-Prince el primer dels tres vols organitzats per l’Administració nord-americana amb 272 migrants haitians a bord, recull Haiti24.

El Departament de Seguretat Nacional nord-americana va anunciar aquest cap de setmana que preparava la devolució a Haití d’un gran nombre de sol·licitants d’asil que durant els últims dies s’havien anat reunint a la frontera de Texas, segons detalla en un comunicat publicat aquest dissabte.

Així, una gran quantitat de migrants s’estan concentrant sota un pont a Del Río, una situació que des del Govern haitià es veu amb preocupació, especialment per les condicions «extremadament difícils» en què estan vivint, va detallar el primer ministre del país caribeny, Ariel Henry.

En el seu escrit, Seguretat Nacional assegura que divendres ja van ser traslladats prop de 2.000 migrants a altres punts de processament, on es valorarà el seu «trasllat fora dels Estats Units» d’acord amb les lleis i polítiques nord-americanes.

A més, també va anunciar que s’augmentarà la capacitat i el ritme de vols de trasllat de migrants a Haití i a altres països de l’hemisferi en les pròximes 72 hores.

Durant els últims dies, milers de migrants haitians s’han amuntegat sota el pont que uneix la localitat mexicana de Ciudad Acuña amb la nord-americana de Del Río, a Texas, cosa que va portar l’alcalde texà a declarar un estat d’emergència divendres i a ordenar el tancament de les cabines de peatge al pont per evitar el trànsit.

En un comunicat, el Departament de Defensa va recordar que les fronteres nord-americanes «no estan obertes». «La migració irregular suposa una amenaça significativa a la salut i el benestar de les comunitats frontereres i a les vides dels mateixos migrants, i no hauria d’intentar-se», va detallar.

També des del departament es va assegurar que l’Administració del president nord-americà, Joe Biden, ha ordenat a les agències pertinents que treballin juntament amb el Govern d’Haití per fer front a la situació.

Així mateix, el Departament de Seguretat Nacional nord-americana va indicar que l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera enviarà a la zona uns 400 agents en un termini de 24 a 48 hores amb l’objectiu de desmantellar el campament improvisat a Del Río.

Notícies relacionades

Dins de la bateria de mesures contemplades per l’Administració dels Estats Units per tancar el campament s’inclou el tancament de l’accés i la desviació del trànsit a Eagle Pass, així com «accelerar el ritme i augmentar la capacitat dels vols de tornada a Haití en les pròximes 72 hores», va indicar el departament en un comunicat.

La Casa Blanca va reiterar que «les nostres fronteres no estan obertes i que la gent no ha de fer el perillós viatge. Els individus i les famílies estan subjectes a restriccions frontereres, inclosa l’expulsió», va alertar en l’escrit el Departament de Seguretat Nacional.