Setmana de diplomàcia a l’ONU

Guterres apressa els EUA i la Xina a reparar la seva relació «completament disfuncional»

  • El secretari general de l’ONU adverteix del risc d’una nova guerra freda entre Washington i Pequín de conseqüències globals

Guterres apressa els EUA i la Xina a reparar la seva relació «completament disfuncional»
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’emergència climàtica i la lluita global contra la pandèmia marquen la intensa setmana que viuen les Nacions Unides amb el debat de l’Assemblea General però a les portes d’aquests dies de discursos i reunions. En un món, a més, sacsejat pels conflictes, el secretari general de l’organisme, Antonio Guterres, ha volgut fer als Estats Units i la Xina una apel·lació directa perquè reparin la seva relació «completament disfuncional», el deteriorament de la qual representa una amenaça global.

«Hem d’evitar per tots els mitjans una guerra freda que seria diferent de l’anterior i probablement més perillosa i més difícil de gestionar», ha advertit el portuguès en una entrevista concedida aquest cap de setmana a l’agència Associated Press i publicada aquest dilluns.

Notícies relacionades

La necessitat de «restablir una relació funcional entre els dos poders» urgentment és, per Guterres, «essencial per lidiar amb els problemes de vacunació, de canvi climàtic i molts altres reptes globals que no es poden solucionar sense relacions constructives dins de la comunitat internacional i principalment entre les superpotències».

No és la primera vegada que el secretari general de l’ONU fa saltar l’alarma per les tensions entre Washington i Pequín. Fa dos anys, quan Donald Trump redoblava davant l’Assemblea General el seu discurs ultranacionalista, Guterres advertia del que llavors va batejar com «la gran fractura». Ara, reitera el missatge, parlant directament del risc d’una nova guerra freda que, sense una divisió tan clara entre ideologies com la que es va viure amb la Unió Soviètica i sense els canals de comunicació i negociació que es van establir llavors per evitar una escalada letal entre potències nuclears, adverteix que seria més perillosa. «Ara tot és més fluid i fins i tot l’experiència que hi havia en el passat per gestionar crisis ja no hi és», ha dit Guterres.