Crisi del país centreasiàtic

El Govern central condecorarà l’ambaixador de l’Afganistan pel seu paper en l’evacuació

  • El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, rebutja detallar el nombre de col·laboradors que esperen encara ser evacuats del país, ja que fer-ho «seria irresponsable»

El Govern central condecorarà l’ambaixador de l’Afganistan pel seu paper en l’evacuació

ENRIC FONTCUBERTA

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha anunciat aquest divendres que el pròxim 28 de setembre, en l’aniversari del punt final de l’evacuació de Kabul, el Govern central condecorarà l’ambaixador a l’Afganistan, Gabriel Ferrán, i la resta de personal del Ministeri que van col·laborar en aquesta missió. Albares ha fet l’anunci durant la inauguració del programa de lideratge de l’Acadèmia Europea Leadership (AEL), a la seu de Foment del Treball.

Després de la reobertura parcial recent de l’aeroport de Kabul i les declaracions del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, d’aquesta setmana a Estrasburg assegurant que cada país s’hauria de fer responsable dels seus col·laboradors, el ministre ha assegurat que Espanya no deixarà «ningú enrere». Tot i així, Albares no ha posat xifres als col·laboradors que esperen encara ser evacuats del país centreasiàtic ja que fer-ho «seria irresponsable». «Posar xifres, donar noms o llocs d’on estan els posaria en perill», ha assegurat.

Tot just una setmana després de la recent visita del ministre al Pakistan i Qatar, els aliats més importants dels talibans a la regió, Albares ha defensat que continuarà «exigint el respecte dels drets humans als talibans, especialment de les dones i les nenes».

Els reptes de la UE

Preguntat sobre si el pacte entre els EUA, el Regne Unit i Austràlia conegut com a AUKUS suposa un greuge per a Europa, el ministre ha assegurat que «és una prova més que la UE necessita una autonomia estratègica que ha de ser, per descomptat, al sector de la defensa, però ha d’anar molt més enllà». «La UE ha de tenir una política conjunta i unida en relació amb els desafiaments al Pacífic i, pel que fa a la Xina, la UE ha d’estar unida i hem de decidir quan és un actor soci o un rival o desafiament per a la UE», ha dit.

Notícies relacionades

Quant a les suposades ingerències russes, després de la decisió presa aquest mateix dijous per l’Eurocambra per investigar si els contactes entre Rússia i l’entorn de Carles Puigdemont van amenaçar l’estabilitat de la UE, Albares ha assegurat que subscriu totalment la resolució del Parlament Europeu. «Hi ha forces externes a Europa que buscaran sempre moments de tensió i debilitats de les nostres democràcies per debilitar tant la construcció europea com la democràcia d’Europa», ha assegurat. «El que hem de fer els europeus és mantenir-nos units i ferms en defensa de la construcció europea», ha conclòs.

D’altra banda, Albares ha assegurat que el Govern central aposta per «revitalitzar» tots els processos de cooperació amb el Marroc després de la crisi diplomàtica recent viscuda entre els dos països. «Cada vegada més, la nostra prosperitat està lligada al desenvolupament de la regió del nord de l’Àfrica», ha afegit. «Això ha de servir-nos per redoblar els esforços de cooperació», ha dit.