Relleu a la cancelleria

Així estan les enquestes de les eleccions a Alemanya 2021

  • Els sondejos mantenen com a vencedor el candidat de l’SPD, Olaf Scholz

Així estan les enquestes de les eleccions a Alemanya 2021

Clemens Bilan / Pool / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Queden menys de 10 dies perquè se celebrin les eleccions a Alemanya i les enquestes continuen donant com a vencedor el partit socialdemòcrata d’Alemanya (SPD). Olaf Scholz, el candidat de l’SPD a la Cancelleria, continua liderant la intenció de vot amb el 26% dels recolzaments, segons els sondejos de Reuters, i el 25%, segons YouGov.

Després de diverses setmanes de descensos continuats, el conservador Armin Laschet, successor d’Angela Merkel en el liderat de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i els seus socis de la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), ha aconseguit invertir la tendència i escalar en els sondejos. Amb dos punts més que a les enquestes anteriors, Laschet aconseguiria al voltant del 21% dels vots, però continuaria sense atrapar el seu rival directe.

Després dels dos grans partits del país hi ha els Verds d’Annalena Baerbock, que es mantenen al 16% que els donaven la setmana passada. Així mateix, el quart lloc estaria disputat a l’11% pel partit d’ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD), que cau respecte a sondejos anteriors, i el Partit Liberal (FDP). Finalment, L’Esquerra (Die Linke) repeteix el 6% que li atorgaven a les últimes enquestes.

Mateixa tendència

Aquestes lleus variacions en els percentatges no alteren el resultat general que s’anava repetint en els últims sondejos. El socialdemòcrata continua com a clar guanyador a totes les enquestes, que li donen entre el 25% i el 26% dels vots. A més, Scholz és el candidat més ben valorat pels electors. Segons un sondeig de la televisió pública ARD, el 40% dels votants s’inclinaria pel candidat del SPD, actualment vicecanceller i ministre de Finances, si el canceller es definís per elecció directa, cosa que no és el cas. Tot just el 19% es decanta per Laschet, mentre que el 13% per Baerbock.

No obstant, si les urnes confirmen aquest resultat als comicis del pròxim 26 de setembre, Scholz necessitarà els suports d’altres partits per poder aconseguir el càrrec de canceller. Seria matemàticament possible una altra gran coalició entre conservadors i socialdemòcrates, tot i que ara sota lideratge d’aquests últims, una cosa que descarta el bloc de Laschet.

Notícies relacionades

Les constel·lacions més viables per al futur Govern són una coalició entre l’SPD i els Verds, avalada bé per liberals o per L’Esquerra. Així mateix, sumaria la majoria necessària una aliança entre conservadors, verds i liberals.

Altres constel·lacions que integrin l’Esquerra es donen per políticament inviables. La ultradretana AfD està descartada com a soci, de Govern o extern, per la resta de l’espectre parlamentari alemany