Eleccions federals

Merkel intenta salvar el seu partit de la debacle electoral

  • La cancellera llança un atac a la desesperada contra els socialdemòcrates, que lideren les enquestes des de fa setmanes

Merkel intenta salvar el seu partit de la debacle electoral

EFE

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

A menys de tres setmanes de les eleccions federals i en el més que probablement últim debat general al Bundestag, la cancellera Angela Merkel ha aprofitat aquest dimarts l’escenari per intentar salvar el seu partit de la debacle electoral que les enquestes dibuixen des de fa setmanes. 

«No és igual qui governi aquest país. Les ciutadanes i els ciutadans tenen l’elecció: un Govern liderat per l’SPD i Els Verds, que accepti el recolzament de L’Esquerra o que almenys no el descarti, o un Govern federal liderat per la CDU-CSU i Armin Laschet com a cancellera federal, que dirigeixi el nostre país cap al futur amb moderació i des del centre», ha dit Merkel, que ha respost als crits encesos d’una part del Parlament amb mig somriure i una frase lacònica: «Només dic la veritat».

Merkel agita ja sense embuts la por històrica d’una part de la ciutadania alemanya a un pacte dels socialdemòcrates de l’SPD i els ecoliberals d’Els Verds amb els postcomunistes de L’Esquerra. Aquesta coalició, inèdita en l’àmbit federal, és possible segons les actuals projeccions electorals, que obren la porta a un tripartit de centreesquerra que ja controla, per exemple, l’executiu regional de Berlín. 

Aquestes mateixes enquestes continuen col·locant la unió conservadora CDU-CSU a diversos punts de distància dels socialdemòcrates, que apareixen ancorats còmodament entre el 25% i el 26% d’intenció de vot. Una projecció publicada dilluns col·loca fins i tot els conservadors en el 19%, el mínim històric en intenció de vot a escala federal dels democristians.

To agressiu

El to inusualment agressiu de Merkel contra els seus encara socis de la Gran Coalició i el seu candidat a canceller, el ministre federal de Finances socialdemòcrata Olaf Scholz, demostra desesperació en les files conservadores, que veuen com el temps s’esgota per fer un gir a la campanya

El candidat democristià i president de la CDU, Armin Laschet, –també present en la sessió parlamentària– ha mantingut aquesta línia agressiva, més pròpia d’un acte de campanya electoral que d’una sessió al Bundestag. «Merkel ha establert una comparació entre les eleccions del 2005 i les del 2021. Convé recordar que llavors governaven l’SPD i Els Verds, i que el balanç van ser cinc milions d’aturats», ha dit el primer ministre de Renània del Nord-Westfàlia.

Els tancats aplaudiments recollits per Laschet entre les files conservadores semblen respondre més a la necessitat de mostrar unitat que al convenciment sobre que és el candidat més adequat per mantenir la CDU en el poder després de 16 anys de governs ininterromputs de Merkel. Laschet té uns pèssims nivells de popularitat i la seva gestió de les recents inundacions a l’estat que governa –que van deixar desenes de morts i milers de damnificats– ha empitjorat encara més la seva imatge pública.

Resposta temperada de Scholz

«Al final d’aquesta legislatura, m’agradaria donar les gràcies pel treball conjunt, també a la cancellera, la doctora Merkel», ha dit Olaf Scholz a l’inici de la seva intervenció. El to temperat del candidat socialdemòcrata ha deixat fins i tot la imatge d’una Merkel assentint pocs minuts després del seu dur atac a l’SPD.

Scholz està protagonitzant una campanya a la defensiva i amb un to moderat, amb el qual intenta presentar-se com el candidat de la continuïtat amb l’herència de Merkel, malgrat ser el candidat del partit que, paradoxalment, vol desbancar els democristians del poder. 

Notícies relacionades

El líder socialdemòcrata ha aprofitat, a més, ser el primer dels candidats a la cancelleria a intervenir després de l’últim discurs de Merkel com a cap de Govern davant el Bundestag per presentar un to governamental. La intervenció de Scholz, de cert accent social, ha recordat més una declaració d’un canceller que la d’un candidat a convertir-se en cap del Govern.

La tercera en lliça, la candidata verda Annalena Baerbock, ha atacat tant Laschet com Scholz, i acusa els seus partits de ser incapaços de combatre eficaçment la crisi climàtica. Els seus errors no forçats i una campanya de part de la premsa alemanya contra Baerbock i el seu partit han allunyat, no obstant, Els Verds de competir per una victòria electoral que avui ja sembla acariciar –contra pronòstic– la socialdemocràcia alemanya.