Autoritat europea

Brussel·les llança la nova agència per prevenir futures pandèmies

  • Serà operativa a partir del 2022 i l’objectiu serà detectar possibles crisis sanitàries i oferir una resposta d’emergència

  • Comptarà amb un pressupost de 6.000 milions anuals fins al 2027 i s’integrarà dins de la Comissió Europea

Brussel·les llança la nova agència per prevenir futures pandèmies

Yves Herman / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El virus de la Covid va agafar l’any passat la Unió Europea amb la guàrdia baixa. Sense subministraments mèdics tan bàsics com guants, mascaretes i equips de protecció individual per contenir la propagació d’una malaltia que ha segat en poc més d’any i mig la vida de més de 750.000 persones només a Europa. Per «prevenir, detectar i respondre amb rapidesa» a aquest tipus de crisis sanitàries la Comissió Europea ha llançat aquest dijous la creació de la nova Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA), una nova estructura que donarà més poders a Brussel·les i que mirarà d’anticipar possibles amenaces i emergències sanitàries, millorant i reforçant la recol·lecció d’informació i construint una capacitat de resposta adequada.

«HERA és un altre element cap a una Unió de la Salut més forta i un pas endavant en la nostra preparació de crisi. Amb HERA ens assegurem que tindrem l’equipament mèdic que necessitem per protegir els nostres ciutadans de futures amenaces sanitàries», ha explicat la presidència de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, un dia després que anunciés davant el ple d’Estrasburg una inversió de 50.000 milions fins al 2027 per evitar que «cap virus local torni a convertir-se en pandèmia». 

Segons l’Executiu comunitari les malalties infeccioses estan creixent a nivell mundial. L’augment de la població i el canvi climàtic redoblen la pressió sobre la terra, la producció alimentària i la salut animal, cosa que al seu torn suposa un risc més gran de patògens emergent. La principal tasca de la nova autoritat, que s’integrarà dins de l’Executiu comunitari i que neix de l’incubador posada en marxa el febrer d’aquest any, serà garantir que tant la UE com els Estats membres estan més ben preparats per afrontar una crisi transfronterera com la de la Covid.

Avaluacions de risc

Per a això farà avaluacions de risc i previsions de possibles brots, recolzarà investigacions i el desenvolupament de noves contramesures, incloses xarxes d’assajos i plataformes d’intercanvi d’informació, i identificarà possibles forats i carències en matèria de subministrament. A més, i tot i que complementarà el treball d’altres agències europees, entre les seves tasques hi haurà garantir la disponibilitat de tota mena d’equipament mèdic –des de vacunes fins a antibiòtics, equipament mèdic, antídots, test de diagnòstic, guants o mascaretes–, reduir les dependències estratègiques de l’ecosistema industrial europeu i impulsar capacitats de producció pròpies. Per a això es basarà en els grups de treball ja creats i en el treball posat en marxa entorn de les licitacions conjuntes.

Notícies relacionades

«No podem garantir la salut dels nostres ciutadans sense capacitat industrial a la UE i sense una cadena de subministrament que funcioni bé. Hem aconseguit millorar la capacitat de producció de vacunes contra la Covid en un temps rècord, per a Europa i la resta del món. Però necessitem estar més ben preparats per a futures crisis i amb HERA establirem capacitats de producció noves i adaptables i garantirem cadenes de subministrament que ajudin Europa a reaccionar ràpid quan sigui necessari», explica el comissari d’indústria, Thierry Breton. «Serà una estructura de seguretat sanitària única que ens permetrà estar per davant de la corba», afegeix la comissaria de sanitat, Stella Kyriakides.

L’objectiu és que la nova estructura, que rebrà un pressupost de 6.000 milions anuals entre el 2022 i el 2027, sigui plenament operativa des de principis del 2022 i el seu funcionament serà revisat i adaptat cada any fins al 2025, quan es farà una avaluació general. L’autoritat funcionarà en dos modes: un de preparació, per anticipar-se a possibles crisis sanitàries, i un d’emergència en què Brussel·les tindrà poders reforçats.