Negacionisme

Detinguts vuit antivacunes italians que pretenien cometre atemptats

  • Han sigut arrestats a diverses ciutats del nord del país

  • Volien modificar la política de vacunació del Govern realitzant atacs en manifestacions

Detinguts vuit antivacunes italians que pretenien cometre atemptats

Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els integrants dels grups antivacunes implicats en l’operació policial portada a terme avui a sis ciutats d’Itàlia pretenien cometre «accions violentes» per «modificar o condicionar la política governamental i institucional en matèria de campanya de vacunació» i actuar contra «objectius institucionals».

Els vuit sospitosos, membres del grup de Telegram Els Guerrers i identificats per la policia a Milà (nord), estan acusats d’instigació a delinquir per planejar «delictes amb connotacions de violència contra persones i coses» com a part d’iniciatives «per afirmar les creences» dels antivacunes, segons la investigació coordinada per la fiscalia antiterrorista milanesa.

Les forces de l’ordre han llançat aquesta matinada una operació a Roma (centre), Milà, Bèrgam, Reggio de l’Emília, Pàdua i Venècia (nord) per registrar els domicilis i els equips informàtics d’integrants de grups antivacunes que «han mostrat intencions violentes que es portarien a terme amb motiu de manifestacions públiques» a través de Telegram, va explicar la policia.

Els antivacunes italians han protagonitzat en les últimes setmanes una onada d’actes violents, amb agressions i amenaces a periodistes, científics i polítics, que han provocat una forta condemna social.

A les vivendes dels sospitosos es van trobar dues pistoles, una katana, armes blanques i pals i l’anàlisi del xat va revelar que estaven organitzant una reunió per elaborar un pla detallat d’actuació per dissabte a Roma, en una manifestació d’antivacunes, coneguts a Itàlia com a «no-vax», segons mitjans italians.

Els Guerrers

Els Guerrers, cinc homes i tres dones d’entre 33 i 53 anys sense antecedents penals, també pretenien utilitzar en aquesta protesta explosius de fabricació casolana.

 Els investigats incitaven suposadament els altres membres del xat, unes 200 persones, a fer accions violentes a les seves províncies contra «objectius institucionals» o aprofitant la visita de membres del Govern, com el ministre de Sanitat, Roberto Esperanza.

Els vuit membres d’Els Guerrers pretenien adquirir ganivets i fabricar explosius casolans que pensaven utilitzar dissabte a Roma, en una manifestació d’antivacunes, coneguts a Itàlia com a «no-vax».

En les últimes setmanes, els grups de Telegram que aquests grups violents utilitzen per convocar protestes es van omplir d’amenaces, que en alguns casos van culminar en agressions, com la patida pel director del departament de malalties infeccioses a l’Hospital San Martino de Gènova, Matteo Bassetti, o per diversos periodistes.

Notícies relacionades

A més, en un xat anomenat «Prou dictadura», amb el símbol d’una esvàstica i amb més de 40.000 integrants, van proposar «espantar una mica el Govern». El ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, ha sigut amenaçat amb frases intimidatòries («Fa falta plom», «Has de morir»).

L’1 de setembre, el dia en què va entrar en vigor a Itàlia el certificat de vacunació per accedir a escoles, trens, avions i barcos, van amenaçar de bloquejar més de 50 estacions ferroviàries del país, però una forta mobilització policial i social els va desanimar i les protestes van quedar finalment en res.