«Servidor d’Estat Islàmic»

El terrorista Salah Abdeslam marca l’inici del judici del Bataclan

L’únic gihadista viu dels atemptats del 13 de novembre del 2015 trenca el seu silenci, desafia el jutge i es presenta com un soldat de l’ISIS

El terrorista Salah Abdeslam marca l’inici del judici del Bataclan

Emanuel Dunand (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Salah Abdeslam va abandonar el seu mutisme i va marcar aquest dimecres l’inici del judici dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París. L’únic terrorista viu d’aquest comando es va mostrar insolent davant el jutge i es va presentar com un «servidor d’Estat Islàmic (ISIS)» en la ronda de presentacions a la Cort de Justícia de la capital francesa. Va ser un dels moments més tensos en la primera jornada d’un «procés històric» en què es jutgen 20 responsables i còmplices del pitjor atac de l’ISIS a Europa, en què van morir 131 persones i 413 van resultar ferides.

«En primer lloc, vull dir que l’únic déu és Al·là, i Mahoma és el seu servidor i missatger». Abdeslam, de 31 anys, vestit amb una samarreta negra i portant una llarga barba i una melena considerable engominada cap enrere, va iniciar amb aquestes paraules un provocador diàleg amb el jutge, pocs minuts després que comencés l’audiència passada la una del migdia.

«¿Em pot dir la identitat del seu pare i la seva mare?», li va preguntar el magistrat Jean-Louis Peries. «Els noms del meu pare i la meva mare no els importen», va respondre el gihadista de Molenbeek (Bèlgica), de nacionalitat francomarroquina. «¿Quina és la seva professió?», va continuar el jutge. «Vaig abandonar qualsevol professió per convertir-me en un servidor d’Estat Islàmic», va respondre desafiador.

Trenca el silenci

Des de la seva detenció a Brussel·les el març del 2016, Abdeslam, empresonat a la presó francesa de Fleury-Mérogis, s’havia mantingut pràcticament mut. En un altre judici a Bèlgica el 2018, no obstant, ja havia mostrat una actitud desafiadora semblant a la d’aquest dimecres a la capital francesa. «Jutgeu-me, feu el que vulgueu amb mi. Jo només confio en el meu Senyor, no tinc por de vosaltres ni dels vostres aliats», va assegurar llavors.

Abdeslam és l’únic en vida dels 10 islamistes radicals que van ensagnar París aquell fatídic 13 de novembre, que va quedar petrificat en la memòria dels francesos. Set d’ells es van immolar o van morir durant els atacs a la sala de concerts Bataclan, l’Stade de France i les terrasses de París, mentre que dos més –entre ells, el capitost, Abdelhamid Abaoud– van ser abatuts per la policia pocs dies després. La seva condició d’únic gihadista que va sobreviure dona una rellevància més gran al seu testimoni.

«Per a aquest procés va elegir un advocat francès i un de belga, cosa que ens fa pensar que tindrà una línia de defensa», va explicar a EL PERIÓDICO l’advocat Emmanuel Sorlin-Racine, el gabinet del qual representa unes 115 víctimes. «Si Abdeslam no parla, demostrarà que la seva covardia és encara més gran del que hem vist fins ara», va dir poques hores abans de l’inici del judici el llavors president François Hollande, en declaracions a la cadena France Info. «Té un advocat, es pot explicar. És la seva responsabilitat fer-ho», va afegir el dirigent socialista.

Petició de cadena perpètua

Notícies relacionades

Però si persisteix en la seva actitud desafiadora, també hi ha el risc que l’estrada es converteixi en un altaveu del seu dogmatisme fonamentalista. La fiscalia demana una pena de cadena perpètua per a Abdeslam, acusat d’«assassinat i intent d’assassinat en relació amb un projecte terrorista». Deu d’acusats més també podrien ser condemnats a la detenció indefinida, mentre que per a vuit còmplices es demanen 20 anys de presó i sis anys per a un còmplice menor.

Al banc dels acusats, tancats dins d’un cubicle de vidre, hi havia altres gihadistes involucrats tant en els atemptats de París com en el de Brussel·les el març del 2016. És el cas del belga-marroquí Mohamed Abrini, un amic d’infància d’Abdeslman. O del suec Osama Krayem, acusat al seu país d’un delicte contra la humanitat per participar en el mediàtic assassinat d’un pilot jordà cremat viu a Síria el 2015 per homes de l’ISIS. A diferència del principal acusat, tots ells van mostrar una actitud respectuosa amb el jutge.

Almenys nou mesos de judici