Caiguda de l’Afganistan

Desenes de dones exigeixen un Govern inclusiu a Herat

  • Les organitzadores anuncien que les manifestacions s’estendran a altres províncies

Desenes de dones exigeixen un Govern inclusiu a Herat

Georgi Likovski / Afp

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unes 50 dones s’han manifestat de forma pacífica a la ciutat industrial d’Herat. La protesta reclamava que els talibans creessin un Govern que no estigués conformat només per homes. Tot i que els talibans han promès que les dones no perdran els seus drets, no s’espera que el nou Executiu les inclogui.

Durant la marxa, de la qual mitjans com Tolo News o l’agència Jaama han publicat imatges, les manifestants han exhibit pancartes en les quals han assenyalat que «cap Govern és sostenible sense dones». Entre les assistents hi ha hagut activistes, estudiants universitàries i funcionàries.

S’espera que els insurgents anunciïn qui serà part del seu Govern aquest divendres després de les oracions. El subdirector de l’oficina política dels talibans a Qatar, Sher Mohammad Abbas Stanekzai, va reiterar aquesta promesa dimecres en una entrevista amb la BBC. Però també va insinuar que «podria no haver-hi» cap dona nomenada com a ministra o en llocs de responsabilitat, sinó només en nivells inferiors.

Retrocedir en drets

El portal de notícies Tolo News ha assegurat que les dones que van acudir a la manifestació estan preocupades pel seu futur. No només això, les participants també han demanat la comunitat internacional que no se n’oblidi. Malgrat que els talibans han promès que no perdran els seus dret o almenys no retrocediran a la situació en què vivien el 2001, han deixat clar que la xaria o llei islàmica serà la línia vermella que tindran en compte.

Notícies relacionades

«S’estan portant a terme converses per formar un Govern, però no es parla de la participació de les dones», ha afirmat Basira Taheri, una de les organitzadores de la protesta, al ser entrevistada per l’AFP. «Volem que els talibans celebrin consultes amb nosaltres. Continuarem amb les nostres protestes, van començar a Herat, aviat s’estendran a altres províncies», ha dit.

La comunitat internacional, amb les Nacions Unides al capdavant, ha demanat que també es respectin els drets de tots els sexes. Aquesta setmana la directora executiva de l’ONU Dones, Pramila Patten, va advertir que la incorporació de dones en la futura administració serà una «prova de foc» per constatar el veritable compromís dels talibans amb els drets i les llibertats.