Inclourà dones

Els talibans anunciaran el seu nou Govern en els pròxims dies

  • Un dels portaveus de l’Executiu ha anunciat que serà un Govern «inclusiu» en què les dones continuaran exercint un paper, tot i que molt limitat.

Els talibans anunciaran el seu nou Govern en els pròxims dies

AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El portaveu talibà a Doha Abbas Stanikzai ha anunciat aquest dimecres que el nou Govern de l’Afganistan serà un Govern «inclusiu» en què les dones continuaran exercint un paper. Aquesta afirmació va seguida d’una altra que la matisa: les dones no ocuparan càrrecs ministerials o de gran importància. Així, tan sols algunes dones podran exercir càrrecs menors amb la condició que no hagin cooperat amb el «Govern patrocinat pels Estats Units».

Així mateix, segons va assegurar el portaveu, l’aeroport de Kabul reobrirà d’aquí dos dies i recuperarà part de l’activitat. Segons agents crítics, les declaracions dels funcionaris talibans no reflecteixen el seu comportament real al camp pràctic, i asseguren que continuaran atacant els drets de les nenes i les dones.

Dimarts, el president nord-americà Joe Biden va defensar ferventment la decisió de retirar els militars nord-americans de l’Afganistan i va aclarir que l’era de les operacions militars importants per reconstruir altres països s’ha acabat.

L’ONU demana igualtat

Aquest mateix dimarts, la directora executiva de l’ONU Mujeres, Pramila Patten, va dir als dirigents talibans que incloguessin les dones en el pròxim Govern de l’Afganistan. Així ho va demanar en un comunicat en què va afirmar «prendre nota» d’«els compromisos públics assumits pel portaveu dels talians de defensar els drets de les dones en el marc de l’islam, inclòs el dret de les dones a treballar, a cursar estudis superiors i a tenir un paper actiu en la societat, així com el dret de les nenes a assistir a l’escola».

Notícies relacionades

«El desenvolupament ple i complet de l’Afganistan i la causa de la pau requereixen la participació igualitària i significativa de les dones en tots els àmbits, inclosa la vida pública i política», ha incidit al respecte, per demandar la presència de les dones al nou Govern que formaran els talibans i que s’espera que anunciïn pròximament. Patten va asseverar que els dirigents han de prendre «mesures audaces» per incloure plenament les dones a la presa de decisions «a tots els àmbits, tant a nacional com internacional, perquè puguin continuar aportant la seva contribució als objectius d’igualtat, desenvolupament i pau».

Així, va recordar que la llei suprema de l’Afganistan, la seva Constitució aprovada el 2004, inclou disposicions clares sobre la igualtat de drets de tots els ciutadans, inclosa la participació de les dones en la vida política del país. «Demano als dirigents talibans que reafirmin el seu compromís de complir les disposicions constitucionals i els tractats internacionals que garanteixen la igualtat a tots els ciutadans; que garanteixin la participació plena i equitativa de les dones en els processos polítics, la protecció de les dones davant les amenaces i els atacs basats en el gènere i que reafirmin l’objectiu d’aconseguir una àmplia representació en la vida pública», va reiterar.