Caiguda de l’Afganistan

Els talibans desfilen per Kandahar en vehicles militars nord-americans

  • L’antiga capital del règim està sent el centre de les celebracions

Els talibans desfilen per Kandahar en vehicles militars nord-americans

Stringer / Efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El material militar dels Estats Units donat al derrotat Exèrcit afganès ha sigut utilitzat aquest dimecres pels talibans per fer una desfilada de la victòria. El desplegament ha tingut lloc a Kandahar, llar espiritual del moviment islamista i hi ha participat fins i tot un helicòpter.

Segons explica AFP, a la carretera principal de Kandahar –la segona ciutat més gran de l’Afganistan– s’alineava una llarga filera de Humvees, vehicles militars utilitzats per les tropes internacionals. Molts d’aquests tot terrenys portaven la bandera blanca i negra dels talibans subjecta a les antenes.

Els combatents han circulat per la ciutat amb els camions utilitzats per les forces nord-americanes, de l’OTAN i afganeses durant els 20 anys de conflicte, mentre d’altres els utilitzaven a Aino Maina, als afores de Kandahar. A més dels cotxes, també es va poder veure almenys un helicòpter Blackhawk sobrevolant la ciutat, cosa que suggereix que un antic pilot de l’exèrcit afganès era als comandaments.

Multituds expectants

A les imatges dels preparatius difoses pel grup insurgent es veia com l’helicòpter onejava una bandera talibana i una multitud de combatents es concentrava a sota i els saludaven.

Veïns dels pobles dels voltants van acudir a la capital de la província dilluns a la nit, quan es va anunciar la retirada dels Estats Units. «Hem derrotat la superpotència. L’Afganistan és el cementiri de les superpotències», corejaven els homes armats amb vestits tradicionals.

Notícies relacionades

Aquesta desfilada se suma a les celebracions que van tenir lloc dimarts a la ciutat del sud. Amb la sortida definitiva de les tropes nord-americanes, milers de simpatitzants dels talibans van sortir a celebrar la victòria als carrers de Kandahar, tocant el clàxon i cridant «Al·lahu àkbar» (Déu és gran).

Kandahar és la ciutat bressol dels talibans. Des d’allà van partir el 1966 per conquerir el país i des d’allà el van dirigir fins a la caiguda del règim el 2001, quan van ser expulsats per la coalició internacional dirigida pels Estats Units. Aquesta ciutat ha sigut ara triada pels líders del moviment per celebrar un consell sota la direcció del seu líder suprem, Hibatullah Akhundzada, en què van debatre sobre la formació del Govern, la situació de la seguretat i el restabliment dels serveis públics, segons un comunicat publicat dimarts.