Justícia a la Xina

7 polítics estaran almenys 11 mesos a la presó per una protesta a Hong Kong

  • La concentració no tenia el permís de les autoritats, per la qual cosa els organitzadors van incórrer en delicte

Un home fuma al districte de negocis de Hong Kong (Xina).

Un home fuma al districte de negocis de Hong Kong (Xina). / KIN CHEUNG (AP)

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 11 mesos a la presó hauran de passar 7 destacats polítics prodemòcrates de Hong Kong per la seva participació en una manifestació no autoritzada l’octubre del 2019, segons ha informat avui la premsa hongkonguesa. La jutge Amanda Woodcock ha comunicat avui les sentències pels càrrecs d’incitació a la participació en una protesta que no comptava amb el vistiplau de les autoritats i d’organitzar la concentració esmentada.

Els expresidents de la Lliga dels Socialdemòcrates Raphael Wong i Avery Ng hauran de passar entre reixes 14 i 12 mesos, respectivament, mentre que el veterà polític Yeung Sum, de 73 anys, estarà empresonat durant 11 mesos. Wong, Ng i Sum van ser sentenciats pel càrrec d’organitzar la manifestació, mentre que Albert Ho per incitació, cosa que ha suposat una pena de 16 mesos. Tant Figo Chan com Leung ‘Pèl-llarg’ Kwok-hung, també exmembres de Lliga dels Socialdemòcrates, van ser condemnats a 16 mesos en cadascun dels càrrecs, tot i que les sentències es compliran de manera contemporània, mateix supòsit que el de l’exdiputada Cyd Ho, que es veurà privada de llibertat durant 14 mesos.

Notícies relacionades

La magistrada va argüir que, si bé la mini-Constitució de la ciutat recull els drets de reunió i manifestació, «aquests drets no són absoluts i estan subjectes a restriccions constitucionals». «Aquestes llibertats es disfruten subjectes a aquestes restriccions i independentment de les opinions polítiques de les persones», va apuntar Woodcock.

Durant la segona meitat del 2019, Hong Kong va assistir a nombroses i multitudinàries manifestacions antigovernamentals que sol·licitaven la millora dels mecanismes democràtics de l’excolònia britànica. Des d’aleshores, el Govern de Pequín ha imposat dues lleis que, segons l’opinió d’ONG de defensa dels drets humans, estan servint per desmantellar la societat civil a Hong Kong i dificultar encara més l’accés al poder dels sectors crítics amb l’Executiu xinès.