L’huracà ‘Ida’ deixa sense llum Nova Orleans

Hi ha més de 780.000 clients sense energia elèctrica en l’estat de Louisiana

L’huracà ‘Ida’ deixa sense llum Nova Orleans
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest diumenge tota la ciutat de Nova Orleans (EUA) va quedar completament a les fosques després que es produís un «dany de transmissió catastròfic» a causa del pas de l’huracà ‘Ida’, van informar les autoritats locals.

Aquest incident es va produir just quan va començar a fosquejar a la ciutat de Louisiana i quan l’huracà ‘Ida’ passava a unes 30 milles (50 quilòmetres) a l’oest de la ciutat.

L’agència de preparatius de cara a emergències de Nova Orleans NOLA Ready va indicar que l’única electricitat que hi ha actualment en tota l’àrea metropolitana és procedent exclusivament de generadors.

En tot l’estat de Louisiana hi ha més de 780.000 clients sense energia elèctrica, segons la web especialitzada Poweroutage.us, presumiblement a causa de fallades de sistema com el de Nova Orleans o la caiguda de nombrosos pals de l’electricitat.

Amb el pas de les hores es tem que aquest número pugui augmentar a mesura que ‘Ida’ prossegueixi el seu rumb nord cap a l’interior de la regió.

Nova Orleans viu amb angoixa el pas de ‘Ida’, que ha tocat terra aquest migdia passat hora local (17.00 GMT) amb vents de 150 milles per hora (240 km/h), a causa que coincideix amb l’aniversari de la tragèdia que va provocar el 2005 l’huracà ‘Katrina’.

Aquell 29 d’agost, el sistema de dics de protecció que protegeix la ciutat va fallar i l’urbs va patir importants inundacions en què van morir més de 1.800 persones.

La perillositat d’aquest fenomen queda patent en les diverses hores en què ‘Ida’ va mantenir la seva força d’huracà de categoria 4 després de tocar terra, i, segons l’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC), genera vents màxims sostinguts de 115 milles per hora (185 km/h).

Tot i que els seus vents han perdut força, el perill més greu continua sent l’aigua, tant la procedent de la maror ciclònica com de les intenses pluges, especialment ara que ha alentit la velocitat de desplaçament fins a 9 milles per hora (15 km/h).

Notícies relacionades

Això provoca que les pluges caiguin sobre la mateixa zona durant més temps, cosa que augmenta les possibilitats d’acumulació d’aigua.

L’NHC va alertar al seu últim butlletí que una «maror catastròfica, vents amb força d’huracà i riuades continuen en porcions del sud-est de Louisiana» a causa del pas d’‘Ida’.