Crisi a l’Afganistan

Els caps de la diplomàcia xinesa i nord-americana mantenen una conversa sobre l’Afganistan

La Xina demana que «totes les parts guiïn de manera activa els talibans»

Els caps de la diplomàcia xinesa i nord-americana mantenen una conversa sobre l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts

La Xina ha demanat que «totes les parts contactin amb els talibans i els guiïn de manera activa» durant la primera conversa telefònica entre els caps de la diplomàcia xinesa, Wang Yi, i nord-americà, Antony Blinken, des dels mortífers atemptats suïcides a l’Afganistan de la setmana passada.

«Els Estats Units en particular han de treballar amb la comunitat internacional per proporcionar urgentment assistència econòmica i humanitària a l’Afganistan per ajudar el nou règim (...) a mantenir l’estabilitat i la seguretat públiques i a embarcar-se en el camí de la reconstrucció pacífica al més aviat possible», va dir Wang a Blinken, segons un comunicat publicat aquest diumenge pel Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina.

No obstant, el canceller xinès va condicionar la cooperació de Pequín al fet que Washington «deixi d’atacar i vexar la Xina i de danyar la seva sobirania, seguretat i interessos de desenvolupament», i en particular va citar el que Pequín considera «politització de l’estudi de rastreig dels orígens del coronavirus» per part dels EUA.

«Si el Consell de Seguretat (de l’ONU) vol actuar, hauria d’alleujar el conflicte, en comptes d’intensificar-lo, i ajudar que la transició a l’Afganistan no pateixi contratemps en comptes de tornar als disturbis», va apuntar Wang.

Així mateix, va dir que «els Estats Units haurien de fer passos concrets per frenar el terrorisme sota la premissa de respectar la sobirania i la independència de l’Afganistan, i no haurien d’utilitzar tractaments desiguals».

Wang no va desaprofitar l’ocasió de responsabilitzar els Estats Units del caos afganès: «Els fets han tornat a demostrar que la guerra a l’Afganistan no va aconseguir l’objectiu d’eliminar les forces terroristes» del país centreasiàtic.

Així mateix, el canceller xinès va opinar que «la retirada precipitada de les tropes nord-americanes segurament proporcioni oportunitats per al retorn de diverses organitzacions terroristes».

Notícies relacionades

Per la seva part, en un comunicat publicat en la seva pàgina web aquest diumenge, el Departament d’Estat dels Estats Units va indicar que la conversa va girar entorn de «la importància que la comunitat internacional faci que els talibans retin comptes pels compromisos públics que han fet» en relació amb la llibertat de moviment tant dels afganesos com dels estrangers.

En aquest mateix sentit es va manifestar el mateix Blinken a través del seu perfil a la xarxa social Twitter, on va afirmar que el seu intercanvi amb Wang es va centrar en els «esforços per recolzar el trànsit segur i la llibertat de viatge dels afganesos i els ciutadans estrangers».