Nou escenari al país asiàtic

Espanya dona per finalitzada la seva missió d’evacuació a l’Afganistan

  • Els avions espanyols han tret un total de 1.900 col·laboradors de missions occidentals i les seves famílies

  • Sánchez promet que el Govern «buscarà vies» per continuar evacuant col·laboradors afganesos

Espanya dona per finalitzada la seva missió d’evacuació a l’Afganistan

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No queda ja cap ciutadà espanyol a l’Afganistan, ni militars ni diplomàtics, i 1.900 col·laboradors de les missions espanyoles i d’altres països, i les seves famílies, estan fora de perill. És el primer balanç de 12 dies de treballs de quatre ministeris i vuit jornades de vols militars a Kabul per a l’evacuació de persones que havien quedat sota amenaça talibà després de l’ensorrament sobtat de l’Estat i l’exèrcit d’aquell país.

Espanya ha donat per finalitzada la missió d’evacuació d’afganesos amb l’arribada a primera hora d’aquest divendres a Dubai (Emirats Àrabs Units) de dos avions A400M de l’Exèrcit de l’Aire procedents de Kabul en els quals viatjaven els últims 81 militars i diplomàtics espanyols que continuaven a l’Afganistan. L’arribada d’aquests dos vols a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) està prevista entorn de les 16.45 hores d’aquest divendres.

El president del Govern, Pedro Sánchez, que ha confirmat el final de la missió, ha promès que Espanya «buscarà vies» per continuar evacuant col·laboradors afganesos. «Espanya no deixarà sol el poble afganès», ha dit en un missatge a Twitter.

Sánchez ha expressat el seu agraïment a tot el personal espanyol que ha col·laborat en el complex procés d’evacuació. Sánchez remarca que Espanya «s’ha mantingut fins a l’últim minut a l’Afganistan» per fer possible aquesta missió.

Els dos últims vols d’aquesta operació porten també els 20 policies nacionals que estaven desplegats a Kabul: 13 dels Grups d’Operacions Especials (GEO) i set de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP).

La missió d’evacuació ha recollit cooperants d’Espanya, del Servei Exterior de la Unió Europea i també de països com els Estats Units i Portugal, a més de personal de l’ONU i tècnics de l’OTAN.

Els últims dos vols

Segons un comunicat difós pel Govern, el primer avió A400M ha aterrat a Dubai a les 06.45 hores i el segon a les 07.20 hores. En aquests últims vols, amb els 81 espanyols que encara eren a l’Afganistan han embarcat quatre militars portuguesos i els últims 85 col·laboradors afganesos d’Espanya, Portugal i de l’OTAN que ha pogut treure l’operatiu.

Des de la base aèria dubaiana d’Al Minhad, en vol d’Air Europa contractat per Defensa, arribaran a la base de Torrejón cap a les 16.45 hores el personal dependent de l’ambaixada, el personal militar no de vol i la resta de cooperants afganesos.

Les dotacions dels avions, és a dir, el personal de l’Ala-31 de l’Exèrcit de l’Aire, i probablement alguns de l’Esquadró de Recolzament a l’Enlairament Aeri (EADA), descansaran un dia a Dubai i tornaran a Saragossa diumenge 29 als tres avions A400M desplegats per les Forces Armades en l’operació d’evacuació.

Notícies relacionades

La missió d’evacuació de famílies amenaçades ha suposat 17 salts de tres avions militars entre Dubai i Kabul i deu vols d’aeronaus civils d’Air Europa entre els Emirats Àrabs Units i la base aèria madrilenya de Torrejón de Ardoz, a més del primer vol d’un A400M entre Torrejón-Dubai-Torrejón que, la matinada del 12 d’agost passat, va portar la seva primera càrrega de 53 refugiats.

Segons l’últim recompte oficial donat a conèixer pel Ministeri de l’Interior, 1.350 persones evacuades en aquests vols han sol·licitat protecció internacional i estan ja en tràmits d’obtenció d’asil.