El Congrés del Perú fa confiança al Govern del primer ministre Bellido

• El ‘premier’ aconsegueix 75 vots a favor i 50 en contra, una treva que no reflecteix la realitat de la pugna entre l’Executiu i el Parlament

• El president Castillo, que va assumir la presidència el 28 de juliol passat, ja ha hagut d’enfrontar-se a diverses crisis

El Congrés del Perú fa confiança al Govern del primer ministre Bellido

Efe

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Després de dos dies de sessions, el Congrés peruà li ha donat de mala gana un vot de confiança al Gabinet del primer ministre Guido Bellido i, amb aquest aval, el president Pedro Castillo ha evitat la seva primera gran crisi de Govern gairebé un mes després del seu nomenament.

Bellido ha passat la prova de foc per 75 vots a favor i 50 en contra. Castillo ha agraït el gest immediatament als parlamentaris. «La recerca de consensos ens permetrà governar», ha assegurat.

Realitzar «canvis importants»

Bellido havia defensat davant els legisladors el programa del Govern d’esquerres. «L’Estat no es pot mantenir d’esquena a les necessitats. No pretenem ser la continuïtat del passat ni copiar models d’altres països». El que cerca Castillo, segons ha explicat Bellido, és realitzar «canvis importants» de «manera democràtica», però per acabar amb una «societat desigual, centralista i elitista».

Bellido ha quantificat en xifres les assignatures pendents del país andí: una taxa d’ocupació informal del 74,3% i 10 milions de pobres. «Tot això ens provoca una gran indignació, hem de treballar amb objectius clars».

«Els demanem que ens permetin avançar. No hi ha motius per mirar-nos malament. Hem d’agafar-nos de la mà forts». Bellido ha fet una crida a un Congrés hostil a «deposar els interessos particulars i emprendre un camí unitari, d’oportunitats per a tothom, no només per a uns quants».

Lluita contra la corrupció

El primer ministre ha demanat a l’oposició «tancar aquesta bretxa que ens avergonyeix com a peruans», alhora que ha expressat el compromís del president Castillo de lluitar contra «la corrupció» i «el terrorisme».

L’exposició de Bellido ha estat, segons el diari ‘La República’, plena de «promeses», però ha deixat entreveure «molts buits». Segons ‘El Comercio’, Bellido no ha explicat com es materialitzaran els projectes socials anunciats. «S’ha insistit amb alguns despropòsits ideològics que amenacen amb portar més problemes que solucionis». Per al diari de Lima, «al Govern li importa molt poc assumir que el Consell de Ministres que ha conformat és un desastre sense atenuants». ‘Perú 21’, per la seva banda, ha lamentat el «menú populista» del ‘premier’. El diari econòmic ‘Gestión’ ha anat en la mateixa direcció: la presentació de Bellido «va deixar molt per desitjar, ja que es va centrar en mesures de tall assistencialista».

Bellido ha evitat parlar de la reforma constitucional, un dels objectius del Govern, per poder comptar amb el vot d’alguns congressistes contraris. Tampoc ha dit res sobre homosexualitat, tot i que tots esperaven alguna menció per les opinions homòfobes que mai ha ocultat a les seves xarxes socials.

Opinions trobades

El primer ministre ha començat el seu discurs en quítxua, el que ha provocat les crítiques d’un sector del Congrés. «Els altres no entenem», s’ha queixat la presidenta, María del Carmen Alva. Semblava una diferència cultural i de llengua, però de fons bategaven les divergències polítiques entre tots dos.

El portaveu de Força Popular –el partit de Keiko Fujimori– Hernando Guerra García, ha assegurat que el discurs del primer ministre només ha intentat dividir la població. El mateix han dit Jorge Montoya, de Renovació Popular, i José Williams Zapata, d’Avança País, i representants d’altres agrupacions menors.

Notícies relacionades

Malgrat les reticències de bona part de la dreta, l’oficialisme ha aconseguit superar la seva primera prova de governabilitat. No obstant, la pugna amb el Congrés i els principals mitjans de premsa no acaba de resoldre’s favorablement per a Castillo. De fet, el fujimorista Hernando Guerra García ha advertit que seran un «mur de contenció» davant polítiques d’esquerra.

El president espera ben aviat xocs més intensos. Al marge de les controvèrsies, l’economia peruana sembla encarrilar-se després dels desastres de la pandèmia: s’espera un creixement del 10% aquest any i un del 4,8% el 2022.

Temes:

Perú