Missatge als EUA

Biden planteja continuar lluitant contra el terrorisme més enllà de l’Afganistan

  • El president dels EUA justifica la sortida i el final de la missió per al 31 d’agost

Biden planteja continuar lluitant contra el terrorisme més enllà de l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Joe Biden, va traçar ahir a la nit un discurs de dolor i promeses de venjança per fixar la nova meta internacional dels Estats Units a perseguir el terrorisme allà on sigui, però assenyalant que això no justifica una presència permanent a l’Afganistan com fins ara.

Després dels atemptats suïcides a Kabul d’aquest dijous, en els quals han resultat morts una dotzena de soldats nord-americans, a més d’una altra cinquantena de persones, el polític demòcrata va tornar a insistir en el seu compromís d’abandonar l’Afganistan aquest 31 d’agost.

«Han mort herois, perquè són la columna vertebral d’Amèrica, el millor que aquest país té per oferir», va afirmar com a homenatge als soldats morts. I va recordar que el seu fill mort per un tumor cerebral també era soldat, així que podia saber el que sentien les famílies. En un to paternalista, va prometre que les seves morts serien venjades. «No perdonarem i els castigarem per això», va asseverar, però va insistir a separar els responsables i a no culpar de les morts els talibans.

«Els talibans no són bons nois, però estem parlant amb ells perquè tenim un enemic comú», va dir, amb referència a Estat Islàmic, la branca afganesa del qual ha reivindicat els atemptats.

Sobre aquest grup, va assegurar que ja tenen identificats els seus líders.

El pacte de Trump

Biden va explicar que, davant les dificultats de l’evacuació de Kabul de les tropes i els col·laboradors afganesos, havia parlat amb els seus alts caps militars i els havia arribat a oferir el que necessitessin, incloses més tropes de les 6.000 que han enviat de reforç per a l’evacuació, però que aquests ho van rebutjar i van afirmar que podien complir el pla traçat.

Notícies relacionades

Va insistir en les seves raons per abandonar l’Afganistan, que ja havia esmentat dilluns passat en un altre discurs a la nació. Va recordar que l’Afganistan és un país compost per tribus amb molts problemes per governar-se, i que no se’ls podia imposar un «govern democràtic», quan no estaven disposats a defensar-lo. Que per als EUA el principal objectiu de ser a l’Afganistan era derrotar Ussama Bin Laden i a Al-Qaida, i que això ho havien complert, amb la mort del terrorista en mans d’un comando sota el mandat de Barack Obama, sent Biden vicepresident.

El president dels EUA també va recordar el pacte del seu antecessor, Donald Trump, d’abandonar el país a canvi que els talibans no matessin més soldats nord-americans i els va recordar als periodistes que fins ara havien complert l’acord.