Amb la seva família a Alemanya

Una alcaldessa afganesa s’escapa dels talibans amagada en un cotxe

  • Zarifa Ghafari, de 29 anys i una de les veus més reconegudes en la defensa dels drets de les dones, s’ocultava a la part dels peus del vehicle quan passaven un control talibà

Una alcaldessa afganesa s’escapa dels talibans amagada en un cotxe

@Zarifa_Ghafari

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Zarifa Ghafari, una de les primeres dones a governar una alcaldia a l’Afganistan, ha hagut de fugir molt de pressa del país davant la sobtada presa del poder dels talibans. Ghafari ja està fora de perill a Alemanya amb la seva família, però per escapar va haver d’ocultar-se en un cotxe per arribar a l’aeroport.

Ghafari, de 29 anys, era una de les veus més reconegudes en la defensa dels drets de les dones. «La meva veu té un poder que no té cap arma», ha explicat la dona en declaracions a la cadena britànica BBC.

El 2018, quan tenia 26 anys, va ser elegida alcaldessa de Maidan Shar, en una regió conservadora amb implantació dels islamistes. Des del 2018 ha rebut diversos atemptats, però sempre n’ha sortit il·lesa. No pot dir el mateix el seu pare, un alt comandament militar assassinat per la prominència de la seva filla.

Tot just arribar els talibans a Kabul, el 15 d’agost, van començar les veus que aconsellaven Ghafari sortir del país. Poc després un grup de milicians talibans va aparèixer a casa seva i va colpejar el seu guardaespatlles, per la qual cosa finalment va decidir sortir del país.

Va anar a Alemanya via Istanbul

El 18 d’agost va contractar un cotxe per traslladar la seva família, ella inclosa, a l’aeroport de Kabul i s’ocultava a la part dels peus del vehicle cada vegada que passaven un control talibà. «Quan vam arribar a l’aeroport hi havia milicians talibans a tot arreu», ha relatat. A l’aeroport finalment l’ambaixador turc a Kabul la va ajudar a abordar un avió cap a Istanbul, des d’on va viatjar a Alemanya.

Notícies relacionades

«He perdut el meu pare. Vaig pensar que no tornaria a passar per una cosa així en la vida, però quan vaig pujar a l’avió per sortir del meu país, va ser més dolorós que perdre el meu pare», ha assegurat. El dia de la presa de Kabul va ser «el pitjor de la meva vida», ha destacat. «Mai podré gestionar el dolor que sento al cor. Mai vaig pensar que hauria de sortir del meu país», ha afegit.

Ara Ghafari és a Duesseldorf, a Alemanya, i reconeix que va tenir sort de poder sortir. Per això s’ha proposat reunir-se amb polítics i dirigents de tot el món per conscienciar del que afronta la població afganesa sota els talibans. Igualment vol parlar amb els talibans perquè «necessitem comprendre’ns mútuament».