Caiguda de l’Afganistan

Els talibans permetran vols comercials després del final de l’evacuació

  • «La persones amb documents legals podran viatjar», afirma un portaveu dels insurgents

Els talibans permetran vols comercials després del final de l’evacuació

Sgt. Samuel Ruiz / US Marine Cor / Efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els talibans han assegurat aquest dimecres que permetran l’operació de vols comercials en el país després de la data límit per a les evacuacions internacionals del 31 d’agost. És per això que els insurgents insisteixen que no serà necessària cap tipus d’extensió d’aquesta data per continuar amb els vols d’evacuació com demanaven molts països occidentals.

Els talibans «aplanaran el camí per a la represa dels vols civils». «Les persones amb documents legals podran viatjar a través de vols comercials després del 31 d’agost», ha assenyalat en xarxes socials el portaveu de l’oficina política dels talibans, Suhail Shaheen. El portaveu ha afegit que així ho havia garantit el director adjunt de l’oficina política del moviment insurgent a Qatar, M. Abbas Stanikzai, després d’una reunió amb l’ambaixador d’Alemanya a l’Afganistan, Markus Potzel.

La trobada entre els representants dels dos països va tenir lloc aquest dimarts i tenia com a objectiu discutir assumptes polítics del país i la situació de l’aeroport de Kabul, on es continuen vivint escenes de caos amb milers de persones mirant de fugir després que els insurgents prenguessin el poder del país el passat 15 d’agost. Segons el portaveu talibà, Berlín va posar èmfasi en «la continuació de l’assistència humanitària a l’Afganistan i va afegir que els projectes de desenvolupament suspesos també es reprendran després de la normalització de la situació».

Data límit

No obstant, Potzel no ha precisat què farà Alemanya per continuar recolzant els ciutadans afganesos, ara que els insurgents han passat a agafar les regnes del país, i es desconeix si seguirà el finançament internacional dels països que van impulsar la reconstrucció de l’Afganistan després de la caiguda del règim talibà el 2001.

Notícies relacionades

Els talibans s’han mostrat taxatius sobre la seva negativa a ampliar la data límit del pròxim 31 d’agost perquè les tropes estrangeres abandonin l’aeroport internacional de Kabul, on s’estan portant a terme contra rellotge les evacuacions de ciutadans estrangers i afganesos en situació de perill. Washington i la resta de tropes que es troben al territori s’hauran de retirar per complet en tot just set dies, si volen complir les exigències dels insurgents.

No només això, els insurgents han anunciat també la prohibició per als ciutadans afganesos d’acudir a l’aeròdrom de la capital, i limiten els accessos només a estrangers. Aquesta decisió compromet els plans de treure del país milers de persones considerades com a vulnerables sota el nou règim islamista.