Caiguda de l’Afganistan

El director de la CIA es reuneix amb els talibans, segons ‘The Washington Post’

  • Aquesta és la trobada de més nivell des que els insurgents van prendre el poder

El director de la CIA es reuneix amb els talibans, segons ‘The Washington Post’

Ben Shread / Afp

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, dilluns va enviar el director de l’agència d’intel·ligència del país a reunir-se amb el cap dels talibans, en la trobada diplomàtica de més alt nivell des que el grup insurgent va prendre la capital de l’Afganistan, com ha informat aquest dimarts The Washington Post.

La decisió presa pel president Biden d’enviar Burns, sovint descrit com el seu diplomàtic més experimentat, a Kabul denota la gravetat de la crisi per a la seva Administració, que s’enfronta a l’evacuació precipitada de milers de nord-americans i afganesos de la capital afganesa. El mul·là Abdul Ghani Baradar, que fins ara dirigia l’oficina política dels talibans a Qatar, és el nou home fort del règim que ha pres el poder a l’Afganistan.

La trobada va ser organitzada en secret i la CIA no n’ha ofert una versió oficial, al·legant que mai parla dels viatges o les reunions del seu director. Tot i que el Post tampoc ha revelat el contingut de les converses entre el director de la CIA i el líder talibà, l’agència Afp assegura que és probable que aquestes giressin entorn de la data límit per a les evacuacions de l’aeroport de la capital afganesa, després que els talibans anunciessin que no toleraran que aquestes operacions s’allarguin més enllà del 31 d’agost. Està previst que dimarts una cimera virtual del G-7 revisi les evacuacions.

La data límit

Notícies relacionades

Biden ha rebut en les últimes hores peticions expresses de diversos governs aliats perquè no acabi la retirada de tropes en el termini previst, en un intent per guanyar temps per completar les evacuacions abans de cedir per complet el control de Kabul als talibans. I és que les forces nord-americanes són una peça clau per a la seguretat de l’aeroport, epicentre d’aquests trasllats. No obstant, Biden es continua cenyint al pla que s’havia fixat.

Mentrestant, a l’aeròdrom de la capital afganesa continuen els esforços per treure del país els ciutadans estrangers que encara segueixen a l’Afganistan i a milers d’aspirants a refugiats, terroritzats per la tornada al poder dels islamistes, que segueixen concentrats amb l’esperança de volar a l’estranger després que molts hagin col·laborat amb països occidentals durant els 20 anys que ha durat el conflicte.