Nou escenari a l’Afganistan

Els talibans avisen de «conseqüències» si els EUA no abandonen l’Afganistan el 31 d’agost

Evacuación de población civil en el aeropuerto de Kabul

Evacuación de población civil en el aeropuerto de Kabul / HANDOUT (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns els talibans han transmès una advertència als Estats Units i la resta de països estrangers amb forces al país centreasiàtic: no permetran prorrogar la data límit del 31 d’agost per a la sortida de tropes. Així ho ha manifestat un portaveu del grup insurgent, Suhail Shahin, que en una entrevista amb la cadena Sky News ha avisat de possibles «conseqüències» si no es completa la retirada en el termini fixat pel president dels EUA, Joe Biden. El 31 d’agost «és una línia vermella», ha dit Shahin. A més, dues fonts talibanes han confirmat a l’agència Reuters la seva intenció de rebutjar una pròrroga.

Dijous passat, amb motiu de la caòtica evacuació que es viu a l’aeroport de Kabul des que els talibans van prendre la capital afganesa, Biden ja va insinuar que probablement s’haurà de posposar la retirada completa. «No sortirem de l’Afganistan fins que hagi sortit l’últim nord-americà», va afirmar. I ahir diumenge, va tornar a insistir en la mateixa idea: «Hi ha converses en marxa entre nosaltres i els militars sobre una extensió. Esperem no haver de prorrogar, però hi haurà discussions, suposo, sobre l’estat del procés d’evacuació», va dir diumenge a la nit.

Demà el Govern britànic, d’altra banda, té intenció de portar a la reunió virtual del G-7 prolongar les operacions d’evacuació.

«No hi ha necessitat»

Notícies relacionades

«El 31 d’agost Biden va anunciar que retiraria totes les seves forces militars», ha afirmat Shahin, que ha remarcat que si el mandatari amplia el termini «significa que hi ha una extensió de l’ocupació quan no hi ha necessitat per a aquesta». «Si els Estats Units o el Regne Unit busquen més temps per continuar les evacuacions, la resposta és no. O hi haurà conseqüències», ha dit.

Mentrestant, les escenes de desesperació a l’Aeroport Internacional Hamid Karzai de Kabul es continuen produint. Aquest dilluns, un policia afganès ha mort i tres més han resultat ferits en un confús tiroteig entre les forces de seguretat afganeses i uns atacants desconeguts a la porta nord de l’aeroport de Kabul, segons ha informat l’Exèrcit alemany en un comunicat.