No hi ha ferits

Una protesta dels Proud Boys a Portland acaba en tiroteig

  • La ciutat d’Oregon s’ha convertit en un punt de trobada i baralles entre aquest grup d’extrema dreta i els antifeixistes

Una protesta dels Proud Boys a Portland acaba en tiroteig

Mathieu Lewis-Rolland / Afp

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge les manifestacions de grups rivals d’extrema dreta i d’esquerra a Portland van desembocar en violents enfrontaments entre els dos bàndols. Les protestes van acabar en un tiroteig després que els antifeixistes responguessin a un tret d’un membre dels Proud Boys de la mateixa forma. El primer atacant ha sigut detingut per l’incident.

Els fets van tenir lloc al centre de la ciutat a les sis de la tarda. Els enfrontaments van començar després d’un dia de manifestacions i contramanifestacions en què van participar centenars de persones. Tot i que els participants de les marxes es van barallar, es van ruixar mútuament amb el que semblava ser esprai per a ossos i van trencar les finestretes dels cotxes dels rivals, les autoritats no han confirmat cap ferit.

«Com que el cap va declarar abans de l’esdeveniment d’avui, la gent s’ha de quedar separada i evitar la confrontació física», han afirmat fonts policials. El cap de la policia, Chuck Lovell, va dir divendres en una reunió informativa que els agents no intervindrien necessàriament per dissoldre les baralles entre els grups. Però va afegir que «el fet que no es facin detencions al lloc dels fets quan les tensions són elevades, no significa que no es presentin càrrecs per delictes».

Centre d’enfrontaments

Últimament Portland s’ha convertit en un punt d’enfrontament entre els Proud Boys i grups antifeixistes. A principis d’aquest mateix mes, un grup d’extrema esquerra vestit de negre i un grup que portava els colors dels Proud Boys van intercanviar trets de gas pebre i boles de pintura després d’una reunió religiosa a l’aire lliure dirigida per un pastor conservador, com sostenen els mitjans locals.

Notícies relacionades

Les protestes de diumenge es van produir en l’aniversari d’un enfrontament que es va tornar violent entre multituds de dreta i esquerra al centre de Portland, on l’any passat es van produir múltiples manifestacions de carrer després de l’assassinat de George Floyd a mans d’un policia de Minneápolis el 25 de maig del 2020. Els enfrontaments es van saldar amb la mort a trets d’un manifestant de dretes, Aaron Danielson, de 39 anys, el 29 d’agost.

Des de Western States Center, organització sense ànim de lucre per enfortir la democràcia inclusiva, han denunciat l’abandonament de les autoritats estatals a la ciutat «mentre paramilitars de fora d’aquesta comunitat descendeixen Portland per difondre el fanatisme i participar en la intimidació». «La violència antidemocràtica és una amenaça que colpeja el cor del que som com a país», ha dit el director executiu, Eric Ward, després dels fets d’aquest diumenge.