Relleu de Cuomo

Qui és Kathy Hochul, la primera governadora de Nova York

Qui és Kathy Hochul, la primera governadora de Nova York

CAITLIN OCHS

3
Es llegeix en minuts

Kathy Hochul començarà el seu primer dia com a governadora de Nova York aquest dimarts fent història al convertir-se en la primera dona a accedir a aquest lloc al substituir el governador sortint, Andrew Cuomo, que va dimitir arran de les al·legacions d’assetjament sexual en contra seu recollides en un informe presentat per la Fiscalia General a principis d’agost. Hochul assumirà el càrrec en una cerimònia privada poc després de la mitjanit, quan venç el mandat de Cuomo.

Aquesta advocada i excongressista nascuda a Buffalo (Nova York) fa 62 anys és la número dos de Cuomo des del 2015, però per a la majoria dels novaiorquesos és un misteri, ja que a diferència del polític sortint, que solia centrar la seva activitat entre la capital de l’estat, Albany, i la Gran Poma, Hochul s’encarregava més dels esdeveniments que passen als altres comtats de Nova York.

Malgrat haver estat vinculada sempre amb el Partit Demòcrata, en més d’una ocasió ha mostrat una cara més conservadora. Com quan com a secretària adjunta del comtat d’Erie no va recolzar completament les llicències de conduir per a immigrants en situació irregular. Aquesta faceta menys liberal va fer que en la seva candidatura al Congrés del 2012 fos una de les poques demòcrates que va rebre el recolzament de l’Associació Nacional del Rifle (NRA).

Dues dècades en la política local i estatal

A més del seu fugaç any com a representant de Nova York al Congrés dels Estats Units després de guanyar una elecció especial el 2011 i perdre la candidatura el 2012, Hochul va passar gairebé dues dècades en la política local i estatal amb diferents llocs.

Quan va sortir a la llum l’escàndol del seu ja excap, es va posar del costat de les 11 dones –algunes d’elles exempleades– que van denunciar Cuomo al dir que les creia i es va referir al comportament del governador com a «repulsiu i il·legal». No obstant, no va formar part del grup de polítics –entre els quals es troba el president del país, Joe Biden– que va demanar la seva denúncia.

Hochul mai ha sigut part del cercle més íntim d’ajudants i aliats de Cuomo i el seu nom no es va esmentar a l’informe d’investigació que va assenyalar no només les acusacions d’assetjament contra el demòcrata, sinó també els esforços del seu personal per desacreditar algunes de les seves acusadores. En la seva primera aparició pública des que el governador va donar a conèixer la seva dimissió, va dir que no continuarà a l’Administració cap persona assenyalada per accions poc ètiques al document.

«Al final del meu mandat, acabi quan acabi, ningú descriurà la meva administració com un ambient de treball tòxic», va garantir, i va recalcar que malgrat haver estat a l’ombra del demòcrata tant temps, el governador i ella mai han estat «a prop, ni físicament ni d’altres formes».

Relació amb De Blasio

Notícies relacionades

Una altra diferència d’aquesta nova era és que podrien millorar les relacions entre l’estat i la ciutat de Nova York. Entre Cuomo i l’alcalde Bill de Blasio sempre hi ha hagut molta tensió. No obstant, De Blasio ha qualificat Hochul com una «persona molt raonable» i «honesta» i va dir que podia treballar al seu costat.

Hochul té poc més d’un any per demostrar que pot fer una bona feina agafant les regnes de Nova York, cosa que no serà fàcil, ja que l’estat continua lluitant contra el repunt de la pandèmia i els seus efectes. El 8 de novembre del 2022 els novaiorquesos hauran d’elegir nou governador i, segons va donar a entendre en la seva roda de premsa, ella es presentarà. Fins al moment no té contrincant, ja que cap demòcrata es va presentar contra Cuomo després que anunciés el 2019 que estava interessat a governar per quarta vegada consecutiva, però segur que ara que Cuomo és fora del mapa electoral, apareixen més interessats a plantar batalla.