Final d’una era

Les acusacions per assetjament sexual taquen el llegat de Cuomo a Nova York

  • El demòcrata va dimitir fa dues setmanes després d’assumir «tota la responsabilitat» dels seus actes

  • Durant els 10 anys que ha estat com a governador, ha impulsat infraestructures per modernitzar el territori, ha endurit el control d’armes i ha legalitzat el matrimoni homosexual

Les acusacions per assetjament sexual taquen el llegat de Cuomo a Nova York

MARY ALTAFFER

3
Es llegeix en minuts

Un dels somnis polítics d’Andrew Cuomo era ser governador de Nova York durant quatre mandats, un més que el seu pare, Mario Cuomo. I alguns al Partit Demòcrata ja el veien com a possible candidat per a les presidencials del 2024 després de la bona gestió de la pandèmia al seu estat. Cap d’aquestes aspiracions seran possibles, ja que després d’una intensa lluita per la seva innocència el polític de 63 anys va assumir «tota la responsabilitat» dels seus actes després de ser acusat per 11 dones d’assetjament sexual i cessarà de les seves responsabilitats aquest dimarts.

Des que va assumir el càrrec el 2011, aquest graduat en Dret i nascut a Queens ha pogut canviar la imatge de l’estat gràcies a diversos projectes d’infraestructures que van modernitzar el territori, així com deixar empremta amb l’aprovació de diferents legislacions sota el seu mandat, com l’enduriment del control d’armes, la legalització del matrimoni per a les persones del mateix sexe, el sou mínim de 15 dòlars o la legalització primer de l’ús mèdic del cànnabis i després del seu ús recreatiu.

El primer document històric en el qual Cuomo va estampar la seva firma va ser la llei del matrimoni homosexual el 2011, convertint així al seu estat en el sisè dels EUA a aprovar aquesta mesura. «Nova York ha fet caure per fi la barrera que impedia a les parelles del mateix sexe exercir la llibertat de casar-se i rebre les proteccions fonamentals que tantes parelles i famílies disfruten per defecte», va dir llavors el governador, que va ser un gran impulsor de la llei.

Última fita

La seva última fita va ser el mes de març passat, ja en ple setge per les diverses denúncies d’assetjament sexual, quan va donar la llum verda al consum de la marihuana amb finalitats recreatives, amb la idea de generar 350 milions de dòlars en impostos anuals sobre la venda del cànnabis i crear entre 30.000 i 60.000 llocs de treball. «Avui es corregeixen els errors del passat al posar fi a les dures penes de presó (per tinença i consum) i s’abraça una indústria que farà créixer l’economia de l’Empire State», va assegurar llavors el polític.

Notícies relacionades

Entre els seus diversos èxits en infraestructures hi ha la reconstrucció del pont Tappan Zee Bridge, al nord de la Gran Poma, plataforma que va batejar com Governador Mario M. Cuomo, en honor al seu pare, tot i que la majoria de la gent el coneix com el pont Cuomo. Però aquest llegat podria desaparèixer aviat, ja que el Senat de Nova York estudiarà si no és millor que, després de l’escàndol que ara està lligat a aquest cognom, la passarel·la de gairebé cinc quilòmetres recuperi el seu antic nom: Tappan Zee.

Molts nord-americans, no només novaiorquesos, el recordaran per la confiança i seguretat que va transmetre durant les conferències diàries que va fer a l’inici de la pandèmia del coronavirus. Intervencions per les que Cuomo va rebre un Emmy. No obstant, el maneig de la pandèmia també té una gran taca al seu expedient, doncs la seva administració va falsificar el nombre de morts per Covid-19 a les residències d’avis de l’estat, se’n van declarar 8.500 i n’hi va haver gairebé el doble. El demòcrata va justificar aquest engany per temor d’una possible investigació de Donald Trump motivada per raons polítiques. A més, també se’l va acusar d’utilitzar personal del Govern per ajudar-lo a escriure el seu llibre de lideratge sobre la seva gestió durant la pandèmia del coronavirus, ‘American Crisis: Leadership Lessons from the Covid-19 Pandemic’, que va negociar per un contracte de 4 milions de dòlars.