Conflicte rus

Merkel visita Kíev aquest diumenge per abordar el conflicte entre Rússia i Ucraïna

També intentarà que Ucraïna continuï sent un país de trànsit del gas rus

Merkel visita Kíev aquest diumenge per abordar el conflicte entre Rússia i Ucraïna
2
Es llegeix en minuts

Dos dies després de discutir el conflicte entre Rússia i Ucraïna amb el president rus, Vladímir Putin, la cancellera alemanya, Angela Merkel, es dirigeix a Ucraïna aquest diumenge per reunir-se amb el mandatari ucraïnès Volodimir Zelenski.

Durant les converses, s’espera que Merkel abordi la falta d’avenços en la implementació del Protocol de Minsk, un pla de pau acordat el 2015 amb la mediació de França i Alemanya.

Les forces militars ucraïneses han estat lluitant contra els separatistes avalats per Rússia a les regions de Donetsk i Lugansk, pròximes a la frontera amb Rússia, des del 2014.

A més, segons les estimacions publicades per les Nacions Unides, més de 13.000 persones han mort a causa d’aquest conflicte des que es va originar.

A l’agenda de la cimera entre els dos mandataris també es tractarà el gasoducte Nord Stream 2, una aliança d’empreses russa i alemanya i un altre punt de discòrdia entre Rússia i Ucraïna.

Per la seva banda, Alemanya està treballant per garantir que Ucraïna continuï sent un país de trànsit del gas rus a Europa i cobra tarifes per això. Fins ara, el contracte de Rússia amb Ucraïna serà vigent fins a l’any 2024.

Durant la seva visita a Moscou aquest divendres, Merkel va destacar que el gasoducte era un projecte econòmic per a la seguretat energètica europea i va afirmar que Alemanya estava compromesa amb la integritat territorial d’Ucraïna, així que no reconeix l’annexió russa de la península de Crimea el 2014.

Després de la seva arribada a Kíev, està previst que Merkel col·loqui una ofrena floral a la tomba del soldat desconegut quan es compleixen 80 anys de la invasió de la Unió Soviètica per part de l’Alemanya nazi. Més tard, commemorarà els morts de la revolució d’Ucraïna del 2014 a la plaça de Maidan, a través de la qual els ucraïnesos van aconseguir enderrocar el que va ser president ‘pro rus’ Víktor Ianukóvitx.

Aquesta visita es dona en un moment en què Ucraïna ha rebut 1,5 milions de dosis de la vacuna AstraZeneca contra la Covid-19 per part d’Alemanya per un valor de sis milions d’euros.

Segons la declaració de l’ambaixada alemanya a Ucraïna, Merkel havia promès a Zelenski «ajuda immediata» per combatre la pandèmia, ja que Ucraïna necessita ajuda urgent de l’estranger.

Notícies relacionades

Des del començament de la pandèmia, Alemanya ha entregat a Ucraïna respiradors, màscares i equips mèdics per valor de 76 milions d’euros, entre altres coses, segons el comunicat. A més, segons xifres oficials, fins ara tan sols una mica més de tres milions de persones al país han sigut completament vacunades.

El Ministeri de Salut ha demanat en repetides ocasions que les persones es vacunin, però, segons les enquestes, hi ha gairebé un 50% de la població ucraïnesa que no vol vacunar-se.