Quatre dones reivindiquen els seus drets

Primera protesta feminista a Kabul després de l’arribada dels talibans

  • L’acció ha sigut vigilada per un soldat, acusat de ser ‘massa permissiu’ amb elles

  • Els talibans han decidit proclamar una ‘amnistia general’, però continuen sota la supervisió de l’ONU

Primera protesta feminista a Kabul després de l’arribada dels talibans

Shamshad News/EPC

1
Es llegeix en minuts

Després de les múltiples sancions i prohibicions que els talibans han imposat a les dones últimament, han sigut poques les valentes que s’han atrevit a protestar davant d’elles. Aquest dimarts, a Kabul, quatre afganeses s’han reunit per iniciar la primera protesta feminista per recuperar els drets que els han arrabassat, entre els quals l’educació, la feina fora de la llar, poder sortir de casa soles i muntar en bicicleta.

Una gravació amb missatge

L’agència de notícies afganesa Pajhwok ha publicat en el seu compte de Twitter les imatges de la protesta, i el vídeo s’ha difós per les xarxes socials a través de periodistes i corresponsals fins a arribar a una gran quantitat d’usuaris: 2,3 milions de reproduccions en menys d’un dia. En aquest vídeo es pot observar com les quatre dones reivindiquen, amb cartells i crits, la necessitat de tenir el dret a treballar o a l’educació; tot això mentre un talibà armat les vigila. També, es pot veure com al mateix carrer no hi ha més dones, només homes agrupats al voltant mirant-les, i fins i tot algun apareix protestant per la permissivitat del soldat.

La resposta dels talibans

Notícies relacionades

Com que aquest vídeo –i el que implica– ha tingut bastant impacte globalment, els talibans han intentat mostrar una cara més amable i han proclamat una «amnistia general» on han afirmat que les dones podrien treballar, sempre que sigui «dins del marc de l’islam».

I de tota manera, tot i que han afirmat que no són els mateixos que en els anys 90, quan van imposar un règim de terror que incloïa lapidació de dones adúlteres o l’execució dels homes acusats d’homosexualitat; l’ONU ha advertit que seguirà «molt de prop» el compliment de les promeses fetes per talibans de respectar els drets humans, especialment el de les dones i les nenes.