Catàstrofe natural

«És impressionant la capacitat de reacció i solidaritat dels haitians»

  • Els serveis de rescat i les oenagés treballen contra rellotge malgrat l’arribada de la tempesta tropical ‘Grace’

  • Les pluges torrencials «no facilitaran les coses», destaca la coordinadora general de Metges sense Fronteres al país caribeny

«És impressionant la capacitat de reacció i solidaritat dels haitians»

Reginald Louissaint / Afp

2
Es llegeix en minuts

La tempesta tropical Grace va descarregar la matinada passada fortes pluges a Haití mentre els serveis de rescat es miraven per intentar rescatar totes les víctimes possibles d’entre la runa. El balanç del terratrèmol que va sacsejar el país dissabte passat al matí ja puja a gairebé 2.000 morts i més de 9.900 ferits, així com 60.000 cases destruïdes. Una tragèdia que es podria agreujar si les precipitacions acaben causant inundacions i esllavissaments de terra, segons va advertir el Centre Nacional d’Huracans dels EUA.

El sisme va tenir lloc a la zona sud de l’illa, al costat de la localitat de Les Cayes. Aquí, vivendes, escoles o esglésies van quedar destrossats després del terratrèmol i les seves contínues rèpliques. Diverses instal·lacions mèdiques han patit també importants danys en la seva infraestructura. «Tota la capacitat (sanitària) és a Port-au-Prince. Es tracta de transferir pacients», explica en conversa telefònica a EL PERIÓDICO Alessandra Giudiceandrea, coordinadora general de Metges sense Fronteres (MSF) a Haití. Al país americà, MSF té 1.310 treballadors que estan intervenint a les ciutats que més han patit mentre esperen l’arribada d’ajuda humanitària.

Per pal·liar aquesta falta de recursos, l’oenagé està enviat equips mèdics a les zones més afectades per poder atendre els milers de ferits que continuen apareixent cada dia. «El nostre principal problema és que els accessos a les zones afectades estan bloquejats», explica Giudiceandrea. I és que les vies, carreteres i ponts d’accés estan col·lapsades, cosa que s’espera que empitjori amb les fortes precipitacions. Aquests talls estan dificultant molt la distribució de subministraments per a les víctimes i el trasllat de pacients als centres mèdics. «Necessitem helicòpters per arribar-hi», insisteix.

Por de la tempesta

Els hospitals del país ja estaven treballant a gran intensitat a causa del coronavirus, però ara, després del terratrèmol, es troben totalment desbordats davant l’allau de ferits per atendre. «La situació sanitària prèvia al terratrèmol no era la ideal, però havien començat a disminuir els casos d’hospitalitzats per Covid», indica la responsable de MSF. A més, des de l’organització es preparaven per al pitjor davant l’impacte del ‘Grace’, ja que «la tempesta no facilitarà les coses».

Segons les previsions, les precipitacions podrien deixar fins a 38 centímetres d’aigua en algunes zones. La coordinadora de MSF avisa que aquesta situació dificultarà encara més les tasques de rescat i atenció dels afectats pel terratrèmol. A més, molts ciutadans van abandonar casa seva perquè es va ensorrar amb la tremolor o està en perill de fer-ho i ara viuen al carrer, sense un lloc on poder-se refugiar de les pluges. «Estem expectants per l’arribada de la tempesta, és catastròfic, no hi ha edificis, necessitem albergs temporals», assegura Giudiceandrea.

Col·laboració dels veïns

Notícies relacionades

Malgrat la gran quantitat de dificultats que estan havent d’afrontar els ciutadans d’Haití, Giudiceandrea remarca que l’impressiona la seva «capacitat de reacció i la solidaritat». «Malgrat la pèrdua de casa seva o que hagin mort familiars a causa del terratrèmol», explica. Voluntaris de tot el país s’esforcen per intentar trobar el màxim nombre de supervivents possible entre la runa.

El terratrèmol ha tornat a posar sobre la taula els grans problemes del país caribeny. Haití és el més pobre de tot el continent; a més, hi ha un creixent problema d’inseguretat al carrer. «La situació actual després del terratrèmol ve a empitjorar una zona ja molt castigada per la violència de les bandes», i la inestabilitat política després de l’assassinat del seu president fa tot just un mes, destaca la cooperant.