Tres dies de dol oficial

Els morts pel terratrèmol a Haití ja sumen 1.419

  • El sisme també ha deixat prop de 7.000 ferits al país caribeny

Els morts pel terratrèmol a Haití ja sumen 1.419

Jose A. Iglesias/TNS via ZUMA Pr / DPA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El balanç de morts a Haití com a conseqüència del terratrèmol que aquest dissabte ha sacsejat la petita nació caribenya ha augmentat a 1.419 i prop de 7.000 ferits, segons l’últim balanç ofert per Protecció Civil. La major part de les víctimes mortals s’han registrat al departament Sud, on s’han confirmat 1.133 morts, segons ha detallat el director de Protecció Civil, Jerry Chandler. Juntament amb aquest departament, els de Nippes i Grand Anse, amb 162 i 122 morts, respectivament, han sigut els altres dos més afectats per un sisme de magnitud 7,2 en l’escala de Richter, que va tenir el seu epicentre a 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis-du-Sud.

Més de 30.000 famílies s’han vist afectades per la caiguda o danys a les seves vivendes, a més d’una altra sèrie d’edificis, com esglésies, centres escolars, comissaries, hotels i institucions sanitàries.

El primer ministre d’Haití, Ariel Henry, ha decretat tres dies de dol en memòria de les víctimes i ha promès que el Govern actuarà «amb més celeritat» en la resposta després del sisme, per exemple accelerant la gestió de les ajudes.

El potent sisme, que ha provocat nou rèpliques amb magnitud superior a 4 en les hores posteriors, ha tingut lloc a les 08.29 (les 14.29, hora peninsular espanyola), a uns 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis-du-Sud, i amb un hipocentre a 10 quilòmetres de profunditat, d’acord amb l’informe de l’Institut Geològic dels Estats Units (USGS).

Les autoritats haitianes han activat aquest dilluns una alerta taronja davant una tempesta que se situa al sud-oest de la República Dominicana i que avançava amb vents màxims sostinguts de 55 quilòmetres per hora, segons el Centre Nacional d’Huracans (CNH) dels Estats Units.

Notícies relacionades

Les Nacions Unides han advertit que és probable que moltes persones es vegin afectades per la ‘Grace’, una tempesta que s’espera que porti pluges torrencials i inundacions. Així mateix, ha explicat que tres dies després del terratrèmol, els equips humanitaris encara no han arribat a gaires àrees, especialment en el departament de Nippes, amb el transport obstaculitzat per la destrucció i danys en carreteres i ponts.

Haití, considerat el país més pobre de l’hemisferi occidental, encara viu amb l’impacte del catastròfic terratrèmol del 2010 que va deixar unes 200.000 persones mortes. El país també viu un estat d’agitació política des de l’assassinat, el juliol, del president Jovenel Moise.