Terratrèmol al país caribeny

Haití s’afanya a buscar supervivents en vista de l’arribada de la tempesta ‘Grace’

  • Els hospitals del país estan saturats a causa de l’alt nombre de ferits que han causat la tremolor i les seves rèpliques

  • El nombre de morts s’eleva a més de 1.400, segons l’últim balanç de les autoritats

Haití s’afanya a buscar supervivents en vista de l’arribada de la tempesta ‘Grace’

Estailove St-Val / Reuters

3
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns Haití va accelerar la recerca de supervivents del terratrèmol de 7,2 graus de magnitud que va fer tremolar el sud del país dissabte al matí en vista de la imminent arribada de la tempesta tropical ‘Grace’. Segons l’últim balanç oficial, el sisme ha deixat almenys 1.400 morts i 6.900 ferits. A més, milers de persones s’han quedat sense llar després que prop de 30.000 vivendes hagin sigut destruïdes o malmeses pel sisme. El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units va alertar que ‘Grace’ podria portar al castigat país pluges torrencials, de manera que s’eleva el perill d’inundacions i esllavissaments de terra.

«Demanem a la població que estigui atenta», va dir l’Agència de Protecció Civil d’Haití. Milers de persones que dormen al carrer estaran exposades a les fortes pluges enmig d’un risc creixent de malalties transmeses per l’aigua, han explicat.

Mentre avancen les tasques de rescat, es repeteixen les rèpliques que provoquen l’enderrocament de més edificis i posen en encara més perill les víctimes. Els ciutadans s’enfronten al dilema de quedar-se fora de casa per evitar un possible col·lapse o entrar en edificis malmesos per protegir-se de la tempesta. Ahir els camions i retroexcavadores s’afanaven a traslladar els pesants blocs de formigó dels edificis caiguts a l’epicentre del terratrèmol, Los Cayos, ciutat situada a uns 160 quilòmetres de la capital, Port-au-Prince.

Els hospitals del país es troben desbordats per la gran quantitat de ferits que continuen arribant i les autoritats estan traslladant professionals mèdics a les zones més afectades per intentar alleujar la pressió hospitalària. «Tenim un problema greu», ha dit a Reuters Jerry Chandler, director de l’Agència de Protecció Civil d’Haití. «Hi ha instal·lacions molt importants que no funcionen i les que sí que funcionen estan rebent un excés de pacients», va dir.

A l’aparcament de l’hospital general de Los Cayos, els metges i infermeres atenien els pacients en tendes aixecades en vista de l’allau de pacients que ja no podia ser visitada a l’interior de l’edifici, i els nadons de l’uci neonatal van haver de ser evacuats a causa del risc de caiguda de l’edifici, informa Reuters.

Edificis en ruïnes

A més dels hospitals, esglésies, hotels i escoles han resultat greument malmesos o destruïts per les violentes tremolors, de manera que les autoritats esperen que el nombre de víctimes augmenti.

El primer ministre haitià, Ariel Henry, que va declarar l’estat d’emergència durant un mes als quatre departaments afectats pel desastre, va prometre més rapidesa en les operacions de rescat i l’atenció a les víctimes. «La gestió de l’ajuda s’accelerarà. Redoblarem les nostres energies per arribar, en termes d’assistència, al major nombre de víctimes possibles», va dir Henry en el seu compte oficial de Twitter.

Per portar a terme aquesta tasca, el cap del Govern va explicar que «s’enfortirà» la presència al terreny de ministres i altres funcionaris de l’Administració. Ahir Henry va visitar Los Cayos per conèixer de primera mà l’abast del desastre provocat per unes tremolors que han portat a la memòria el funest sisme del 2010, que va provocar més de 200.000 morts al país caribeny, i va cridar a la «unitat nacional» en aquest moment dramàtic. «Volem donar una resposta més adequada que el 2010. Tota ajuda exterior ha de ser coordinada per la Direcció de Protecció Civil», va dir abans de suplicar: «Oblidem les nostres disputes». Henry va arribar al poder després de la crisi política oberta per l’assassinat del president Jovenel Moïse el 7 de juliol passat.

Diumenge van començar a arribar els primers carregaments d’ajuda humanitària internacional. No obstant, les autoritats van tornar a fer noves crides a la solidaritat i la cooperació internacional per respondre a les necessitats urgents de la població.

D’altra banda, el Comando Sud de la Marina dels EUA s’ha afegit a les tasques d’ajuda a Haití. Com a primer pas, un equip de 14 persones va arribar diumenge a Port-au-Prince per avaluar la situació a les zones afectades. El grup està utilitzant el sistema aeri no tripulat ScanEagle i l’avió P-8 Poseidon per fer fotos aèries de les àrees devastades i determinar quines capacitats i subministraments de socors es necessiten immediatament i on.

Notícies relacionades

Aquesta força ja ha ajudat les autoritats del país en altres casos de desastres, el més recent el 2016, quan Haití va ser fuetejat per l’huracà Matthew.

El repte a què ara s’enfronta Haití s’ha vist agreujat per la pandèmia de coronavirus, una greu recessió econòmica agreujada per la ferotge violència de les bandes i la crisi política després de l’assassinat del president Moïse.