Polvorí a l’Àsia central

Dramàtica evacuació després de l’ocupació de Kabul pels talibans

  • Diverses persones perden la vida a l’aeròdrom de la capital a causa de les estampides de ciutadans intentant trobar un lloc en un avió de sortida del país

  • El secretari general de l’ONU intenta unir la comunitat internacional per pressionar els talibans, tot i que la Xina i Rússia contemporitzen amb els insurgents i mantenen la seva ambaixada

A1-122017828.jpg

A1-122017828.jpg / WAKIL KOHSAR (AFP)

4
Es llegeix en minuts

Una marea humana, formada per diplomàtics, ciutadans estrangers i afganesos temorosos de patir represàlies en mans dels insurgents talibans ha ocupat aquest dilluns de l’aeroport de Kabul, tot just unes hores després que els insurgents talibans s’haguessin apoderat de la capital afganesa sense gairebé cap tret. La gentada ocupava tant l’edifici terminal com les pistes d’enlairament, protagonitzant durant la jornada colpidores i torbadores escenes de pànic, difoses amb gran repercussió per les xarxes socials. Enmig de la desbandada generalitzada de la colònia estrangera present al país centreasiàtic, la Xina, Rússia i Turquia es van convertir en una significativa excepció, i van decidir no evacuar les seves legacions diplomàtiques al·legant haver rebut garanties de seguretat de part dels combatents islàmics.

En un dels vídeos gravats anònimament a l’aeròdrom kabulí es pot veure centenars de persones corrent rere un avió de transport militar nord-americà que rodava per la pista i es disposava a col·locar-se en posició d’enlairament. En una altra de les cintes difoses, es veuen centenars de persones esperant a la pista i grups d’homes joves acostant-se a les passarel·les per intentar pujar a un avió. Les tropes nord-americanes fins i tot s’han vist obligades a disparar enlaire per intentar controlar la multitud. «Tenim molta por de viure en aquesta ciutat; intentem fugir de Kabul», ha explicat a France Presse un jove de 25 anys que preferia fer servir una identitat falsa, Ahmad Sekib. «He llegit a Facebook que el Canadà accepta demandants d’asil de l’Afganistan», ha continuat.

Almenys set persones han perdut la vida a l’aeròdrom durant l’evacuació, tot i que es desconeixien les circumstàncies exactes dels fets. Un testimoni directe, que feia 20 hores que esperava a l’aeroport per agafar un vol de sortida, va assegurar a Reuters que no sabia si els morts s’havien produït a conseqüència de trets o havien perdut la vida durant l’estampida. A les xarxes socials van aparèixer imatges de tres cossos sense vida. En una altra entrada es podia veure la imatge del cos d’una persona sobre la teulada d’un edifici que, segons s’assegurava, havia intentat sense èxit amagar-se al tren d’aterratge d’un avió i va acabar precipitada al buit.

Totes les companyies aèries privades han suspès els seus vols comercials per deixar lliure l’espai aeri als vols militars nord-americans, a més d’evitar l’espai aeri afganès. Malgrat això, els EUA havien aturat de forma temporal tots els vols d’evacuació per alliberar les pistes de la multitud que les havia ocupat.

La confusió a l’aeròdrom contrastava amb la calma tensa que es vivia al carrer a la gran urbs afganesa. El centre de la ciutat estava completament desert, malgrat ser dilluns un dia feiner, i molts dels seus habitants feien càbales sobre quin serà el seu futur immediat. «Estic en estat de xoc», ha assegurat a Reuters Sherzad Karim Stanekzai, que durant tota la nit va muntar guàrdia a la seva botiga d’alfombres per evitar el pillatge. Això sí, pocs es fiaven de les promeses del lideratge talibà que serien respectades les propietats i les persones, fos quina fos la seva afiliació. «Tothom està preocupat; (els talibans) no estan buscant gent, però ho faran, aquesta és la realitat; potser en dues o tres setmanes, aquesta és la raó per la qual la gent està intentant sortir ara», ha dit un exfuncionari del deposat Govern que ara està amagat a Kabul.

Debat en la comunitat internacional

Mentrestant, lluny del país centreasiàtic, la comunitat internacional començava a debatre com afrontar la situació i pressionar els talibans per respectar els drets humans. Durant una sessió especial del Consell de Seguretat de l’ONU, el secretari general de l’organització internacional, António Guterres, ha exhortat els principals líders mundials a unir-se en defensa de la població afganesa i pressionar els nous amos del país perquè l’Afganistan no es torni a convertir en santuari de grups gihadistes. «La comunitat internacional s’ha d’unir per assegurar que l’Afganistan no torna a ser utilitzat mai com un refugi per a organitzacions terroristes», ha instat.

Notícies relacionades

Després de fer-se ressò d’«informacions terribles sobre greus violacions dels drets humans a tot el país», el mandatari ha instat «els talibans i totes les parts a respectar i protegir el dret humanitari internacional i els drets i llibertats de totes les persones». «El Consell de Seguretat i tota la comunitat internacional han de treballar junts i actuar junts», ha acabat dient.

Rússia i la Xina, de moment, semblen anar per lliure. Els dos països han decidit mantenir les seves ambaixades a Kabul. Representants del Govern xinès s’han anat reunint de forma oberta amb dirigents talibans, conferint-los un reconeixement de facto. Moscou, amb una turbulenta història a l’estat centreasiàtic, espera esdeveniments, tot i que manté els talibans en la seva llista de grups terroristes.