Màxima tensió a l’Afganistan

Caos a l’aeroport de Kabul: impactants imatges d’afganesos intentant accedir a avions

  • Centenars de civils s’amunteguen a les pistes, passarel·les i escales de les naus per fugir del país

  • Almenys dues persones han mort després de caure de l’avió en marxa al qual s’havien aferrat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Caos i pànic és el que s’està vivint a l’aeroport de Kabul, on mentre els països occidentals ultimen l’evacuació del seu personal, milers d’afganesos, terroritzats per l’arribada del poder dels talibans, intenten fugir com sigui del país. Així, han envaït les pistes amb l’esperança d’agafar un avió que els permeti escapar. Molts no tenen ni passaport ni visats. Alguns fins i tot han perdut la vida a l’aferrar-se a avions ja en marxa. Tal és la desesperació. Les impactants imatges que arriben a través de les xarxes socials parlen per si soles.

Les escenes mostren com centenars d’afganesos col·lapsen les passarel·les i escales d’accés als avions, amuntegant-se perillosament els uns sobre els altres. Sota la mirada de centenars de persones, els que van aconseguir pujar a dalt de les escales, joves sobretot, intentaven després ajudar els altres a fer el mateix, i molts s’aferraven amb totes les seves forces als barrots.

Tal és la desesperació que alguns fins i tot s’aferraven a avions ja en marxa i preparats per a l’enlairament. Almenys dos d’aquests improvisats polissons han mort al caure de l’avió.

Notícies relacionades

Les escenes es repetien fora de l’aeroport, on els civils, molts famílies amb menors, intentaven saltar els murs per accedir al recinte aeroportuari.

El tumult era tal que les tropes nord-americanes, que garanteixen la seguretat a l’aeroport, van disparar enlaire per controlar la multitud, segons un testimoni, i tots els vols comercials han sigut anul·lats. Segons testimonis citats per Reuters, almenys cinc persones han mort. No està clar si han mort a conseqüència de trets o bé en una estampida. El Departament d’Estat dels EUA assegura que les seves tropes protegeixen el perímetre de l’aeroport.