Catàstrofe ecològica

Grècia i Turquia batallen contra rellotge per extingir l’onada d’incendis

  • La matinada passada el foc va arribar a una central tèrmica a la costa oest turca, però les flames no van arribar a la unitat central

  • L’antiga ciutat d’Olímpia, al Peloponès i el lloc on es van celebrar els primers jocs Olímpics, està amenaçada per un altre incendi declarat de matinada

Grècia i Turquia batallen contra rellotge per extingir l’onada d’incendis

ALI BALLI / EFE

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Turquia i Grècia continuen batallant contra la pitjor onada d’incendis de les últimes dècades, que encara atia els dos països però a la qual ja s’entreveu el final. O, com a mínim, un descans: aquest dissabte, l’onada de calor acabarà a les costes del mar Egeu, i fins i tot s’esperen algunes pluges a la costa turca. Després, les temperatures tornaran a la normalitat.

La lluita contra el foc, no obstant, aquest dijous encara no havia acabat. Aquesta matinada, a la península del Peloponès s’ha declarat un foc de grans dimensions que amenaça d’arribar i destruir part de les ruïnes de l’antiga ciutat de l’Olimp, un lloc arqueològic d’interès mundial. Va ser en aquesta ciutat antiga on es van inventar i van celebrar els primers jocs olímpics el 776 aC, fa una mica menys de 3.000 anys.

«Els bombers han batallat tota la nit per protegir les ruïnes i continuen lluitant durant el dia per contenir els fronts del foc i extingir-los. Les condicions són difícils», ha dit el ministre de Protecció Civil grec, Michalis Chrisochoidis. A Grècia la situació és tan complicada que el Govern també va cridar l’Exèrcit perquè s’unís a la lluita contra els incendis. Només aquesta setmana se n’han registrat cent. 

Morts i evacuats

Morts i evacuatsPerò, sens dubte, qui s’ha emportat la pitjor part d’aquesta onada de calor que crema el Mediterrani oriental és Turquia, amb prop de 200 incendis declarats al llarg d’aquests últims set dies. Vuit persones han mort i diverses desenes de milers han hagut de ser evacuades.

Hi ha hagut escenes de pànic: Aquest dimecres a la nit el foc es va acostar a la central tèrmica de Milas, al sud-est turc, que utilitza carbó per generar electricitat. La central, en vista de l’avenç de les flames, va ser evacuada, i en van ser retirats els materials explosius. Però no el carbó: tones van quedar dins. 

Les flames van penetrar el perímetre del lloc, tot i que no va anar a més. Aquest matí aviat han arribat les bones notícies: «El foc a la central tèrmica ha sigut extingit. No hi ha hagut explosions a la planta, ni s’han escapat químics», ha dit l’alcaldia provincial de Mugla, on es troba la central. Després, el Govern turc ho ha confirmat.

Responsabilitats

Notícies relacionades

ResponsabilitatsDe moment, 15 focs segueixen actius a Turquia i l’onada de calor continua cremant, però la batalla política per ells ja ha començat. L’oposició acusa el Govern del president Recep Tayyip Erdogan de no haver fet prou per evitar que les flames arribessin a la planta tèrmica i als pobles i que els serveis d’emergència no han rebut prou fons durant els últims anys. 

Erdogan, que dimecres a la nit va donar una entrevista en directe a una televisió afí, va assegurar el contrari. «¿Qui té la responsabilitat dels focs a les zones residencials? Queda sota responsabilitat dels ajuntaments d’allà», va dir Erdogan. Els ajuntaments de les regions afectades són, majoritàriament, controlats pel principal partit de l’oposició. «¿Hi ha ‘terrorisme de les mentides’ a Turquia? Sí, n’hi ha. ¿Qui el fa? L’oposició. Alguns l’anomenen ‘operació de percepció’, però el nom real és ‘terrorisme de les mentides’», va afirmar el president turc.