secrets de la guerra freda

Draghi desclassifica documents de la lògia maçònica P2 i del grup paramilitar Gladio

  • La decisió arriba tres mesos després de l’obertura d’un nou judici sobre l’atemptat de Bolonya de 1980

Draghi desclassifica documents de la lògia maçònica P2 i del grup paramilitar Gladio

Pool / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Nova sorpresa de Mario Draghi. Més de quatre dècades després del sagnant atemptat a l’estació de ferrocarril de Bolonya, adjudicat a l’extrema dreta, el primer ministre italià ha anunciat que es desclassificaran els documents secrets relatius a la subversiva lògia maçònica Propaganda Due, coneguda com P2, i a l’organització paramilitar Gladio, dos grups que han sigut vinculats a alguns dels episodis més foscos del país durant la guerra freda

Aquesta desclassificació «anticipada», ha precisat l’oficina del primer ministre, podria ser «útil per reconstruir episodis dramàtics que han caracteritzat la història recent del nostre país». La documentació, procedent dels arxius dels serveis secrets i d’algunes administracions centrals de l’Estat, serà enviada ara a l’Arxiu Central de l’Estat perquè experts i investigadors la puguin estudiar. «No totes les ombres han sigut dissipades», ha opinat, per la seva part, el president italià Sergio Mattarella

Els documents desclassificats es refereixen a diferents atemptats que van tenir lloc entre els anys seixanta i vuitanta del segle passat, parcialment fets públics el 2014. Entre ells: l’atemptat de Piazza Fontana (1969), el de Gioia Tauro (1970), el de Peteano (1972), el perpetrat contra la comissaria de Milà (1973), el de la Piazza de la Loggia a Brescia (1974), el d’Italicus (1974), el d’Ustica (1980), la matança de l’estació de Bolonya (1980), l’avió DC-9 d’Itavia caigut o abatut sobre l’illa d’Ustica (1980) i el realitzat a bord d’un tren (el Ràpid 904) el 1984, poc abans de Nadal.

Nou judici

En aquest sentit, en allò més immediat, la decisió de Draghi podria aportar noves pistes just quan s’acaba d’obrir (a l’abril) un nou judici sobre la matança de Bolonya (85 morts, 200 ferits). Un procés el principal imputat del qual és ara Paolo Bellini, exintegrant del grup neofeixista Avanguardia Nazionale, i l’objectiu del qual és establir qui va ser el ‘cervell’ d’aquest atemptat. Segons els fiscals de Bolonya, hauria tingut un destacat paper precisament la lògia P2, un grup que en aquells anys intentava infiltrar-se a l’Estat per subvertir l’ordre democràtic. 

Notícies relacionades

Tant que, en el seu moment, una comissió investigadora del Parlament italià va arribar a definir la P2 com «un Govern paral·lel» que operava a Itàlia gràcies a xarxes integrades per espies, polítics i empresaris, entre els quals, també el controvertit Silvio Berlusconi, qui després va ser el primer ministre més longeu de la història del país.  

Tot i així, la notícia ha suscitat reaccions oposades entre els analistes. «Aportaran llum sobre aquests misteris», ha sigut, per exemple, el comentari de Miguel Gotor, docent universitari i historiador. Per la seva banda, Nicola Biondo, antic pèrit judicial i professor especialitzat en Història Contemporània, ha considerat que es tracta de material ja àmpliament estudiat. «Són documents que ja han analitzat fiscalies, agents de la policia i pèrits», ha afirmat Biondo. 

Temes:

Itàlia