Massa d’aire calent

Grècia, immersa en la pitjor onada de calor dels últims 35 anys

Les previsions indiquen que durant els pròxims dies les temperatures arribaran als 45 graus

Grècia, immersa en la pitjor onada de calor dels últims 35 anys

YANNIS KOLESIDIS / EFE

1
Es llegeix en minuts

Grècia està immersa en una forta onada de calor que els experts temen pugui convertir-se en la pitjor dels últims 35 anys, amb temperatures que arribaran durant diversos dies fins als 45 graus. L’onada de calor coincideix amb l’inici de les vacances i al port del Pireu llargues cues de passatgers esperaven sota un sol aclaparador que els guardacostes controlessin els seus certificats de vacunació o proves negatives de Covid-19 per poder embarcar cap a alguna illa.

Segons el Servei Meteorològic Nacional, l’onada de calor es deu a una massa d’aire calent que ha començat a recórrer el territori hel·lè d’oest a est. Els meteoròlegs preveuen que durant tota la setmana que ve les temperatures seran molt altes. A més, esperen que a la nit es donaran temperatures mínimes molt elevades, per sobre dels 30 graus.

El director del Servei Meteorològic Nacional, Theodoris Kolidas, va qualificar aquesta canícula de «perillosa» i va informar que s’espera que arribi al pic dilluns i dimarts que ve, amb una desescalada que serà particularment lenta i durarà fins al final de la setmana vinent. En vista de l’augment de les temperatures, diversos ajuntaments han posat en funcionament sales climatitzades, obertes tot el dia per protegir els grups vulnerables.

Contaminació atmosfèrica

L’Associació Mèdica d’Atenes va instar els ciutadans a beure molta aigua, evitar el consum de begudes alcohòliques i dutxar-se amb freqüència. A més, va demanar a la població evitar desplaçar-se en les hores de més calor, especialment al centre de la capital, on l’alta contaminació atmosfèrica fa que les condicions siguin encara més difícils.

Notícies relacionades

En una roda de premsa extraordinària, el ministre de Protecció Ciutadana, Mikhalis Khrisokhoidis, va apressar els ciutadans a evitar tota activitat susceptible de provocar algun incendi aquests dies. A més, va demanar a la ciutadania consumir l’aigua i l’electricitat amb cautela, per evitar talls de subministrament d’energia i d’aigua potable. A Grècia, quan hi ha onades de calor, els talls d’electricitat i d’aigua potable que duren diverses hores són freqüents.

L’estiu de 1987, una onada de calor semblant que va durar onze dies va provocar la mort del voltant 3.000 persones, 2.300 d’elles Atenes.

Temes:

Calor Grècia