Fita de Bennett i Lapid

El Govern d’Israel aprova un pressupost per primera vegada en tres anys

  • Pendents de ser confirmats a la Knesset, el Parlament israelià, els comptes per al 2021-2022 augmentaran els fons per als Ministeris de Defensa i Salut

  • Les quatre famílies palestines de Sheik Jarrah a Jerusalem Est s’han enfrontat a una jornada clau en el Tribunal Suprem per evitar el desallotjament

El Govern d’Israel aprova un pressupost per primera vegada en tres anys

YONATAN SINDEL / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Després d’una nit maratoniana de negociacions, el Govern de Bennett i Lapid han aconseguit una nova fita. Per primera vegada en tres anys el Gabinet d’Israel ha aprovat un pressupost. Pendents de ser confirmats a la Knesset, el Parlament israelià, els comptes per al 2021-2022 augmentaran els fons per als Ministeris de Defensa i Salut. Durant aquest dilluns també ha tingut lloc el judici per a les famílies palestines del barri de Sheik Jarrah a Jerusalem Est que una organització de colons vol expulsar de casa seva.

«Després d’anys de negligència, aquest matí hem elaborat el pressupost més atrevit, més centrat en la competència, el més útil per als sectors més febles [de la societat] i el més preocupat pel futur dels nostres nens», ha afirmat el primer ministre, Naftali Bennett. Els dos anys de bloqueig polític que han portat el país a quatre eleccions han provocat que Israel utilitzi una versió prolongada dels pressupostos del 2019 aprovats el març de l’any anterior. A principis de setembre, la Knesset celebrarà el seu vot inicial per donar l’aprovació final el 4 de novembre

Aquests nous comptes introdueixen una sèrie de canvis profunds en l’economia i la societat israelianes. Les mesures dissenyades pel ministre de Finances, Avigdor Liberman, busquen reduir l’alt cost de la vida a Israel. Bennett ha remarcat que aquests comptes no serveixen els interessos de cap sector en concret, sinó els de la societat israeliana, en una clara referència als partits ultraortodoxos que no són part de la coalició actual. Ara, el Gabinet està pendent de la seva aprovació al novembre, ja que si no passa el vot de la Knesset, on compta amb una majoria molt fràgil, el Govern es desintegrarà. 

Protegir-se de l’Iran

Les negociacions han assegurat un augment de 13,5 mil milions de xéquels (3,5 mil milions d’euros) per al Ministeri de Defensa. El total de 62 mil milions de xéquels (16 mil milions d’euros) per «rearmar i reforçar les Forces de Defensa Israeliana» per preparar l’Exèrcit per a un atac potencial a l’Iran. Precisament el ministre d’Exteriors, Yair Lapid, ha responsabilitzat l’Iran per l’atac contra un barco cisterna al mar Aràbic, en què van morir dos membres de la tripulació. «L’Iran no és només un problema israelià, sinó un exportador de terrorisme, destrucció i inestabilitat que ens està perjudicant a tots», ha tuitejat.

Diumenge es va iniciar la campanya de vacunació per administrar la tercera dosi de la vacuna als majors de 60 anys. «El nostre objectiu és vacunar tothom abans de final de mes; és ambiciós, però és possible», ha dit Bennett. L’alt nivell de demanda ha provocat que els telèfons dels centres de vacunació es bloquegessin al primer país del món en inocular una tercera punxada.

Resistència palestina

Notícies relacionades

Mentre al Govern israelià celebraven els nous comptes, un grapat de famílies palestines s’han enfrontat a una jornada clau al Tribunal Suprem. Una organització de colons les vol expulsar de casa seva, on han viscut des de la dècada dels 1950, després d’adquirir els drets sobre la terra que solia pertànyer a jueus que hi van viure abans de 1948. El cas va causar molt enrenou al maig, i va portar els palestins als carrers, que van ser rebuts amb violència per la policia israeliana provocant el llançament de coets de Hamàs des de la Franja. 

La cort ha ofert als palestins de Sheik Jarrah l’estatus de «residents protegits» que els permet seguir a casa seva a canvi d’un petit pagament anual. Els colons jueus han exigit que reconeguin la propietat jueva de les seves vivendes. Però les quatre famílies palestines, en representació d’una dotzena més afectades en aquest barri de Jerusalem Est, han rebutjat les demandes dels colons. D’aquí a set dies, hauran de comunicar si accepten un compromís que els permetrà uns anys d’estabilitat. Ara per ara, els palestins de Sheik Jarrah poden tornar a descansar a casa seva.