Rebuig a la vacunació

Les protestes contra el passaport sanitari creixen a Itàlia

  • Centenars de persones es manifesten a Milà, Roma i Nàpols contra les limitacions als no vacunats

Protest against the G20 Ministerial meeting on Environment

Protest against the G20 Ministerial meeting on Environment / CESARE ABBATE (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Pocs, però sorollosos. Centenars de persones han sortit aquest dissabte al carrer a diverses ciutats d’Itàlia, en les protestes més grans contra el passaport sanitari al país des que el 22 de juliol el Govern de Mario Draghi va decidir penalitzar les persones que no es vacunen, impedint-los accedir als espais tancats dels restaurants, bars, piscines o gimnasos. Una mesura que, des del començament, va generar crítiques del partit ultradretà Germans d’Itàlia (Fratelli d’Italia) i la seva líder, Giorgia Meloni, va arribar a titllar el certificat d’«avantsala d’una societat orwel·liana». 

«¡Vergonya, vergonya!», «¡Llibertat, llibertat!» i «¡No a la dictadura sanitària!» van ser alguns dels eslògans que van corejar els manifestants, que es comunicaven a través de Telegram, el servei de missatgeria instantània que des de fa una setmana han estat utilitzant per organitzar els actes de protesta. «Crideu ‘Draghi dimissió’», escrivien. «Proposo començar a xiular de forma eixordadora», responien altres, poc abans que així es manifestessin.

Negacionistes, religiosos i ultres

Al carrer, les manifestacions van reflectir l’ambient caòtic que ha envoltat la protesta des del principi: la barreja de negacionistes, integristes religiosos i agitadors que intentaven atraure l’atenció dels mitjans, així com extremistes de dreta i esquerra, i sectors de la població pauperitzats per la crisi. «No passaran», es va arribar a sentir dir –en espanyol–, alhora que es demanava la dimissió de Draghi.

No hi va haver actes de violència greus, però sí que es van produir aldarulls amb la policia a les ciutats amb les concentracions més grans, com ara Milà, Roma i Nàpols. En canvi, a Pesaro, on en els últims dies l’alcalde Matteo Ricci va rebre amenaces de mort per la seva postura favorables a la vacunació, les mobilitzacions van ser molt restringides per fortes mesures de seguretat.

També hi va haver dards per als mitjans. «¡Venuts! ¡Venuts!», es va sentir dir unes quantes vegades, mentre que el canal de televisió Sky es va veure obligat a interrompre un directe amb una de les seves cronistes a Nàpols per les agressives esbroncades d’un grup de manifestants. «Si això fos una dictadura, potser no serien aquí», va comentar una altra reportera.

Polèmica de filòsofs

Notícies relacionades

Les protestes es produeixen en un moment en què, malgrat que el passaport té el recolzament de la majoria de la població segons els sondejos, el debat sobre la mesura també suscita polèmica entre els intel·lectuals italians. Prova d’això ha sigut una recent carta del filòsof venecià Massimo Cacciari que va considerar el passaport sanitari és una «forma de discriminació», i va posar l’èmfasi en l’absència d’estudis definitius sobre les conseqüències a llarg termini de les vacunes.

En la mateixa línia, el seu homòleg Giorgio Agamben ha criticat l’«ús polític que s’està fent del passaport sanitari». «Si reprimim les llibertats individuals amb decrets està en risc la democràcia», ha afirmat Agamben. «Mantenir a distància els que decideixen no vacunar-se no és una discriminació, és una mesura bàsica de defensa de la llibertat (i vida) dels altres», els ha respost, per la seva banda, l’escriptor Paolo Flores d’Arcais. La polèmica potser no s’acaba aquí.