Setge a l’oposició

Nou anys de presó per al primer hongkonguès condemnat per la Llei de Seguretat

  • Tong Ying-kit ha sigut acusat de terrorisme i subversió partint de la legislació repressiva xinesa

Nou anys de presó per al primer hongkonguès condemnat per la Llei de Seguretat

Tyrone Siu / Reuters

2
Es llegeix en minuts

Un cambrer de Hong Kong ha sigut condemnat aquest divendres a nou anys de presó, en la primera sentència per un delicte contemplat en la dura Llei de Seguretat Nacional de Pequín a l’antiga colònia britànica. Tong Ying-kit anirà a la presó per «incitar a la subversió» i «actes de terrorisme», com ha informat la radiotelevisió hongkonguesa RTHK. La jutge Esther Toh va dir que «el tribunal va considerar que el càstig a Tong hauria de reflectir la seva culpabilitat i l’avorrició de la societat a les seves accions, mentre que alhora hauria d’aconseguir l’efecte dissuasori necessari».

L’1 de juliol del 2020, tot just unes hores després que la Llei de Seguretat Nacional hagués entrat en vigor, Tong va ser arrestat per envestir amb la seva moto tres policies mentre onejava una bandera amb l’eslògan de les protestes antigovernamentals de la segona meitat del 2019: «Allibereu Hong Kong. La Revolució dels nostres dies». Pel càrrec de secessió, relatiu a l’exhibició de l’esmentada bandera, Tong haurà de complir sis anys i mig entre reixes, mentre que pel de terrorisme en seran vuit, dels quals dos i mig els haurà de complir de manera consecutiva als de l’acusació anterior, resultant nou anys en total.

Tong havia sigut declarat culpable dimarts passat, ja que el tribunal va considerar que hauria «causat un gran mal a la societat» i que les seves accions estaven dirigides a «intimidar el públic per aconseguir objectius polítics». La Llei de Seguretat Nacional –dissenyada i imposada per Pequín l’any passat– contempla penes de fins a cadena perpètua per a supòsits com ara «secessió», «terrorisme» i «confabulació amb forces estrangeres».

Sense jurat

Tong, que ha rebutjat els dos càrrecs, ha estat sota custòdia des del seu arrest i li han sigut denegades totes les peticions de llibertat sota fiança sol·licitades. El judici no ha comptat amb un jurat, cosa que RTHK ha considerat «un pas inusual», ja que el Departament de Justícia de Hong Kong ha al·legat témer per la seguretat personal dels membres del jurat i les seves famílies.

Notícies relacionades

Per a l’organització defensora dels drets humans Amnistia Internacional (AI), la sentència suposa «una martellada a la llibertat d’expressió». «La sentència de Tong Ying-kit a nou anys confirma que la Llei de Seguretat Nacional no és només un instrument per terroritzar els crítics del Govern a Hong Kong. És una arma que s’utilitzarà per empresonar-los», ha opinat avui la directora per a Àsia-Pacífic d’AI, Yamini Mishra.

Més de 60 persones han sigut acusades en virtut de la Llei de Seguretat Nacional, que s’ha convertit en la principal eina de la repressió xinesa del moviment prodemocràtic. Entre els processats per aquesta llei es troba el magnat dels mitjans de comunicació Jimmy Lai, antic director del desaparegut tabloide prodemocràtic ‘Apple Daily’. A la majoria se’ls ha denegat la llibertat sota fiança i estan esperant el judici entre reixes.