Frenar la pandèmia

Els Estats Units exigiran als treballadors públics vacunar-se contra la Covid-19

  • Els empleats federals també podran optar per sotmetre’s regularment a tests per frenar el virus

  • El pla de la Casa Blanca no preveu sancionar els que es puguin negar a aquestes opcions

US President Joe Biden speaks on the passage of the American Rescue Plan in the State Dining Room of the White House in Washington  DC  on March 6  2021  - The US Senate approved the  1 9 trillion rescue package that Biden vows will revive the country s pandemic-stricken economy  Passed by 50 votes to 49 in a party line vote  the sweeping legislation now heads back to the Democratic-majority House of Representatives  where it is expected to be adopted barring a last-minute setback  (Photo by SAUL LOEB   AFP)

US President Joe Biden speaks on the passage of the American Rescue Plan in the State Dining Room of the White House in Washington DC on March 6 2021 - The US Senate approved the 1 9 trillion rescue package that Biden vows will revive the country s pandemic-stricken economy Passed by 50 votes to 49 in a party line vote the sweeping legislation now heads back to the Democratic-majority House of Representatives where it is expected to be adopted barring a last-minute setback (Photo by SAUL LOEB AFP)

3
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha donat aquest dijous dues opcions als treballadors públics: que es vacunin contra el coronavirus o que se sotmetin a proves de Covid-19 regularment. Amb aquesta mesura la Casa Blanca no està planejant acomiadar els treballadors que no estiguin vacunats, sinó que el seu objectiu és controlar i combatre la nova escalada de casos que s’està veient a tot el país a causa de la variant delta, que és molt més contagiosa.

Hi ha més de 4 milions de treballadors públics als EUA que es divideixen en uns de 2,18 milions d’empleats civils, 570.000 treballadors del Servei Postal dels Estats Units (USPS) i 1,447 milions de militars, cosa que fa que el govern sigui l’ocupador més gran del país. A més, la xifra augmenta a 10 milions d’empleats si s’afegeixen els contractistes que treballen per al govern federal.

La nova política afecta els empleats civils i els contractistes que treballen per al govern federal, però no els militars ni el servei postal. Els altres hauran de portar mascareta al lloc de treball. Per impulsar aquest pla, Washington està parlant amb els estats i les ciutats del país perquè paguin 100 dòlars als nord-americans que encara no estan vacunats perquè ho facin, segons ha avançat el ‘New York Times’.

També a les grans ciutats

Aquesta setmana, Califòrnia i la ciutat de Nova York també van donar als treballadors governamentals l’opció de vacunar-se o la de sotmetre’s a proves setmanals de Covid-19. L’alcalde de la Gran Poma, Bill de Blasio, a més, va demanar als sectors privats de la ciutat que també exigeixin als seus treballadors que es vacunin o se sotmetin a tests setmanals de la Covid-19. Tant la prova ràpida d’antígens com la PCR són completament gratuïtes als Estats Units, tant per a les persones que disposin d’assegurança mèdica com les que no, igual que les vacunes.

La Comissió per a la Igualtat d’Oportunitats en l’Ocupació (EEOC), l’agència federal que fa complir les lleis contra la discriminació al lloc de treball, va publicar una guia al maig en què indica que els ocupadors podrien obligar els seus treballadors a vacunar-se sempre que aquesta mesura no intervingués amb els drets civils i estat de discapacitat dels treballadors. En tant, els empleats es poden oposar a la mesura si justifiquen que la injecció interfereix amb la seva religió, la seva salut o discapacitat.

La primera gran empresa tecnològica a demanar els seus treballadors que es vacunin ha sigut Google; el gegant d’internet va informar aquest dimecres els seus més de 130.000 empleats a tot el món que tenen l’obligació de tenir la pauta completa per tornar a les oficines a l’octubre. Altres empreses nord-americanes han optat per incentivar les vacunes oferint als seus treballadors bons o dies lliures per injectar-se.

Notícies relacionades

Després de l’auge de la campanya de vacunació aquesta primavera, en les últimes setmanes el sistema d’injeccions està vivint un estancament, el que allunya encara més la possibilitat d’arribar aviat a la immunitat de grup. Les últimes dades oficials indiquen que només el 49,3% de la població de més de 12 anys s’ha vacunat.

Repunt víric

Els casos de Covid-19 s’han gairebé triplicat als EUA en les últimes setmanes a causa de la proliferació de la nova variant delta. Els experts creuen que és el doble de contagiosa que la versió original, però que les vacunes protegeixen la majoria de les persones d’emmalaltir de gravetat, malgrat que no els protegeix totalment de contagiar-se. És per això que aquest dimarts els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties van revocar la seva guia sobre l’ús de la mascareta a l’interior. El CDC recomana ara que les persones i els nens completament vacunats tornin a la mascareta a l’interior en llocs amb altes taxes de transmissió de Covid, així com a les escoles.