Dubtes sobre el judici

La Xina condemna a 18 anys un empresari «per provocar problemes»

  • El magnat agrícola Sun Daw s’ha distingit per defensar les reformes rurals i criticar la gestió del Govern

La Xina condemna a 18 anys un empresari «per provocar problemes»

Afp

1
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Gaobeidian, a prop de Pequín (Xina) ha condemnat el magnat agrícola Sun Daw a 18 anys de presó per, entre altres delictes, «provocar problemes», un terme genèric utilitzat habitualment contra opositors al règim xinès. A més, l’empresari ha sigut considerat culpable d’«explotació minera il·legal», «ocupació il·legal de terres agrícoles», de «reunir una multitud per atacar òrgans de l’Estat» i d’«obstruir l’administració del govern». El tribunal també li ha imposat una multa de 3,11 milions de iuans (402.700 euros).

La policia va detenir Sun el novembre del 2020 junt amb 19 persones pròximes i socis, després que la seva empresa es veiés embolicada en una disputa de terres amb un rival de propietat estatal.

El carismàtic empresari, que va construir una de les empreses agrícoles xineses més grans amb la seva dona a partir d’uns quants pollastres i porcs als anys 1980, s’ha destacat per ser un ferm defensor de les reformes rurals i durant el devastador brot de grip porcina el 2019, va denunciar la lenta resposta de les autoritats locals publicant fotos de porcs morts.

Notícies relacionades

El judici va començar dijous passat, segons els seus advocats, que van denunciar en un comunicat que la seva celebració en secret «violava les directrius generals i no garantia els drets de defensa de l’acusat».

Sun ja va ser condemnat a presó per «finançament il·legal» el 2003, però es va anul·lar després d’una allau de suports dels defensors dels drets humans i de la població.