Primer dia del judici per corrupció al Vaticà: «Confio en el tribunal»

  • El cardenal Angelo Becciu, el principal imputat, s’ha declarat innocent ‘de tota acusació’

Primer dia del judici per corrupció al Vaticà: «Confio en el tribunal»

Reuters / Guglielmo Mangiapane

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Va durar unes set hores i, com s’esperava, va tenir a veure principalment amb qüestions formals. Però va marcar una fita, la primera audiència del judici més gran per corrupció, frau, i malversació de fons –entre altres delictes– en la història de l’Església moderna. Un procés de tal envergadura també per la seva missió essencial: descobrir si la Santa Seu va ser defraudada per un grup d’empresaris, o si es va tractar d’una sistema de corrupció interna orquestrat per jerarques vaticans ambiciosos i corruptes. 

Amb aquest dilema de teló de fons, i com que el que amb tota probabilitat es pretenia era evitar un excés de soroll mediàtic, el Vaticà ni va emetre un comunicat de premsa sobre el procés. El que va parlar, en canvi, va ser el cardenal Angelo Becciu, el principal imputat. «Confio en el tribunal. Es provarà la meva innocència», va dir el jerarca catòlic, acusat de de malversació i abús de funcions per la compra d’una part d’un luxós edifici a Londres, adquirit amb fons destinats als pobres. El cas que va destapar l’escàndol. 

«Soc obedient al Papa que em va enviar a judici», va afegir Becciu, qui, en la vista d’aquest dimarts, va ser un dels últims a arribar a l’antiga sala multifuncional dels Museus Vaticans, condicionada per a l’ocasió i que s’utilitzarà durant tot el judici. Allà, assegut a l’última fila, el cardenal, vestit amb un vestit gris, va presenciar la vista oral –com també la seva mà dreta, Mauro Carlino–, a estones intercanviant alguna paraula amb els periodistes enviats en representació dels acreditats al Vaticà. «Estic tranquil, tinc la consciència tranquil·la», els va assegurar, sense mostrar nerviosisme per una canalització que també senti un altre precedent històric per a l’Església, el d’un un ‘príncep de l’Església’ jutjat per un tribunal laic.

Declaracions falses

Notícies relacionades

Més encara, Becciu també va contraatacar. Va quedar clar quan a mitja tarda, l’advocat de Becciu, Fabio Viglione, va informar de la decisió del seu client de presentar una denúncia, «per les seves gravíssimes i completament falses declaracions», contra el monsenyor Alberto Perlasca, un antic cap de departament de la Secretària d’Estat –institució en la qual Becciu va ser un influent càrrec–, i la controvertida exrelacions públiques Francesca Chaouqui, ja condemnada per filtració d’informació confidencial en el marc del cas Vatileaks II. Viglione va afirmar que tots dos haurien prestat declaració als fiscals vaticans, però no va revelar el contingut dels seus testimonis. 

Un cas que així s’està revelant tan explosiu com s’havia anunciat, i això també per la llista d’imputats. A més del molt parlat Becciu, i el seu secretari, integren el grup dos antics supervisors financers vaticans (René Brülhart i Tommaso Di Ruzza), un comptable (Fabrizio Tirabassi), un banquer veterà (Enrico Crasso), tots exfuncionaris vaticans. I, juntament amb ells, també hi ha el comissionista Raffaelle Mincione, l’advocat Nicola Squillace, el ‘broker’ Gianluigi Torzi, i Cecilia Marogna, una indesxifrable dona que hauria exercit accions d’intel·ligència en nom de Becciu. Misteris que difícilment s’aclariran abans del pròxim 5 d’octubre, data de la pròxima audiència.