Als EUA

Gir parcial en la postura sobre la vacunació dels republicans

  • El missatge republicà, en qualsevol cas, no és unitari i hi ha accions que pesen més encara que les paraules.

Gir parcial en la postura sobre la vacunació dels republicans

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No és habitual que els progressistes demanin que es retuitegi un vídeo de Sean Hannity, un dels presentadors estrella de la cadena FoxNews, però l’inesperat moment va arribar aquesta setmana, quan finalment Hannity va declarar en el seu programa que «per a molts nord-americans té tot el sentit vacunar-se».

No és la influent estrella de televisió l’únic conservador que ha canviat d’opinió i el missatge sobre les vacunes. Aquesta setmana diversos destacats republicans, incloent-hi governadors o el representant Steve Scalise, que només recentment s’ha posat la vacuna, han fet un gir i, finalment, han animat la part de la ciutadania dels Estats Units que els escolta i els vota a immunitzar-se, i en llocs com Missouri, Ohio o Virgínia Occidental s’estan presentant incentius per aconseguir expandir la vacunació.

Una pandèmia política

No és difícil entendre algunes raons d’aquesta mutació: amb la variant delta propagant-se amb força en un país que no ha arribat a la meta de 70% d’immunització que es va marcar el president Joe Biden (s’ha quedat per ara en el 48,8%) i amb el que les autoritats anomenen «una pandèmia dels no vacunats», la quarta onada està castigant especialment poblacions conservadores. La immunització també té color polític als EUA: segons un estudi de la Kaiser Family Foundation, mentre que el 86% dels demòcrates n’han rebut almenys una dosi, només ho han fet el 52% dels republicans. Als comtats que van votar Donald Trump el 35% de la població ha rebut la injecció, davant el 47% que ho ha fet en els que van votar per Biden.

El missatge republicà, en qualsevol cas, no és unitari i hi ha accions que pesen més encara que les paraules. Diversos estats mantenen la seva oposició a mesures de contenció del virus, incloent-hi els que tenen índexs més baixos de vacunació i més alts de contagi, com Missouri. A Texas, el governador ha rebutjat imposar un nou mandat de mascaretes malgrat l’augment dels contagis. A Montana s’ha prohibit a les autoritats locals posar en quarantena els sospitosos d’haver-se infectat. A Florida s’ha donat al governador amplis poders per invalidar qualsevol ordre d’emergència local i a Kansas se li ha tret al cap de l’Executiu la capacitat d’ordenar tancaments de negocis en una emergència de salut pública.

Alguns republicans també continuen propagant la desinformació, un problema en què també estan particularment assenyalades com a responsables les xarxes socials. La congressista Marjorie Taylor Greene va ser temporalment suspesa de Twitter per mentir dient que la Covid-19 no era perillosa excepte per als obesos o majors de 65 anys (després va dir «no adoro la ciència ni crec que ho dirigeixi tot, crec que Déu ho dirigeix tot»). A Ohio els republicans van deixar un doctor testificar en una vista que les vacunes poden deixar la gent magnetitzada i a Montana un senador va suggerir que «estan posant xips a la vacuna».

Notícies relacionades

Tampoc a FoxNews se sent una sola veu. Davant el nou missatge de Hannity (que malgrat animar a la vacunació també va desinformar assegurant que els ja infectats no necessiten vacunar-se), d’altres continuen alimentant la desconfiança i el rebuig d’iniciatives de l’Administració com la campanya porta a porta per intentar portar la vacuna als no immunitzats. És una cosa que Tucker Carlson, el seu presentador més influent, va presentar com «forçar la gent a prendre medicina que no vol o necessita», el mateix missatge que van llançar un congressista de Missouri, Jason Smith, que va assegurar que la iniciativa té «estil KGB», i un altre de Carolina del Nord, Madison Cawthorn. «Aniran porta a porta per treure-us les armes, després poden anar a treure-us les vostres bíblies», va dir.