Relacions bilaterals

Albares viatja a Londres perquè «és fonamental» davant la negociació de Gibraltar

  • El ministre ha assenyalat que no hi va «pel mandat en si», sinó perquè «em sembla molt important que el ministre britànic i jo tinguem una trobada perquè tenim una relació bilateral molt intensa»

Albares viatja a Londres perquè «és fonamental» davant la negociació de Gibraltar

EUROPA PRESS / A. PÉREZ MECA

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, viatja aquest dimecres a Londres, on s’entrevistarà amb el seu homòleg, Dominic Raab, perquè ahir es va aprovar el mandat de negociació de la Comissió Europea sobre Gibraltar i, en aquest context, li sembla «fonamental» aquesta visita, ha assegurat.

En declaracions després de presidir la cerimònia de presa de possessió dels nous secretaris d’Estat i directors generals del Ministeri, Albares ha explicat que el viatge al Regne Unit era ja a l’agenda de l’anterior ministra, Arancha González Laya, i que ha decidit mantenir-lo com el seu primer viatge al capdavant del Ministeri per la transcendència dels assumptes bilaterals.

El ministre ha assenyalat que no hi va «pel mandat en si», sinó perquè «em sembla molt important que el ministre britànic i jo tinguem una trobada perquè tenim una relació bilateral molt intensa», que inclou turistes, residents en un i altre país, inversions i interessos bilaterals, i «em sembla que no ho podíem retardar més».

Albares es converteix així en el segon ministre d’Exteriors que no comença la seva agenda al capdavant d’Exteriors amb un viatge al Marroc, com era tradició abans de l’arribada de González Laya. Preguntat al respecte, el ministre ha considerat que «veure un ministre d’Exteriors avui o d’aquí un mes no incideix en els interessos d’Espanya».

Sobirania britànica

La Comissió Europea va aprovar ahir dimarts el mandat negociador sobre la futura relació amb Gibraltar, un marc de negociació que segons el ministre britànic «busca soscavar la sobirania del Regne Unit sobre Gibraltar» i, per això, «no pot formar la base de les negociacions».

Per contra, Espanya ha acollit de forma favorable la proposta de la Comissió Europea, que haurà de ser aprovada pel Consell de la Unió Europea (UE).

Per a Exteriors, la visita d’Albares a Londres serà una bona ocasió per abordar l’aplicació de l’Acord Comercial i de Cooperació i de l’Acord de Retirada, així com la negociació entre el Govern britànic i la Comissió Europea sobre Gibraltar.

«La prioritat d’Espanya és assolir un acord que asseguri la prosperitat compartida de tot el Camp de Gibraltar», va assegurar Exteriors.

Notícies relacionades

Durant la visita d’Albares a Londres està prevista, així mateix, la renovació per part dels dos ministres de tres dels quatre memoràndums d’entesa bilaterals entre Espanya i el Regne Unit relatius a Gibraltar, sobre Cooperació Policial i Duanera, Cooperació en Matèria Mediambiental i sobre Tabac i Altres Productes.

La validesa d’aquests memoràndums havia decaigut el 31 de desembre del 2020, després de l’acabament del període transitori previst en l’Acord de Retirada del Regne Unit de la Unió Europea.

Temes:

Regne Unit