Crisi política

El primer ministre interí d’Haití renuncia al seu lloc

  • El polític dimiteix després que la comunitat internacional li hagi donat l’esquena

El primer ministre interí d’Haití renuncia al seu lloc

Valerie Baeriswyl / Afp

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Claude Joseph, el primer ministre interí d’Haití, ha anunciat en una entrevista a The Washington Post que renunciarà al seu càrrec a favor del seu oponent, Ariel Henry. Així ho han confirmat també fonts oficials del Govern del país caribeny, que han assegurat que Joseph, que ha dirigit el país després de l’assassinat del president Jovenel Moïse fa tot just 10 dies, dimitirà i cedirà el poder a Henry.

Henry va ser nomenat primer ministre dos dies abans de la mort de Moïse, però no va arribar a ser investit en el càrrec. El traspàs de poder tindrà lloc aquest dimarts i està previst que Joseph es mantingui al nou Govern en el càrrec de ministre d’Exteriors.

La decisió de Joseph arriba després que els representants a Haití de les Nacions Unides, de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i de la Unió Europea (UE) i un grup de sis ambaixadors –els EUA, França, Espanya, Brasil, Alemanya, Canadà i la UE–, li donessin l’esquena aquest cap de setmana i recolzessin el seu oponent. Tot malgrat que, en un primer moment, tant l’ONU com els EUA reconeguessin l’autoritat de Joseph per governar fins a la pròxima cita amb les urnes.

El primer ministre interí ha assegurat al diari nord-americà que havia acceptat la dimissió aquest diumenge «pel bé de la nació». «Tots els que em coneixen saben que no estic interessat en aquesta batalla ni en cap tipus de presa de poder», ha explicat el polític. «El president era un amic per a mi. Només m’interessa que es faci justícia amb ell», ha recalcat.

Interí des de l’abril

Notícies relacionades

Claude Joseph, que exerceix de primer ministre interí des de l’abril, es va mantenir en el poder després de la mort de Moïse, ja que Ariel Henry no va arribar a ser investit en el càrrec, malgrat haver sigut nomenat oficialment per mitjà d’un decret publicat el 5 de juliol.

El canvi de poder es produirà a pocs dies dels funerals d’Estat del president Jovenel Moïse, que es faran divendres a Cap-Haitien, la ciutat més important del nord del país.

Temes:

Haití