Viktor Babariko

Condemnat a 14 anys de presó el líder opositor bielorús

  • Els jutges van declarar Babariko, en presó preventiva des del 18 de juny del 2020, culpable de rebre suborns de gran quantia i blanqueig de capitals

Condemnat a 14 anys de presó el líder opositor bielorús

Reuters

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Tribunal Suprem de Bielorússia ha condemnat avui a 14 anys de presó l’empresari Viktor Babariko, exaspirant a la Presidència del país l’any passat, i un dels principals líders de l’oposició al president bielorús, Alexandr Lukaixenko.

Els jutges van declarar Babariko, en presó preventiva des del 18 de juny del 2020, culpable de rebre suborns de gran quantia i blanqueig de diners, en un judici que es va celebrar a porta tancada.

L’opositor, de 57 anys, declarat pres polític per organitzacions de drets humans, va ser detingut quan recollia firmes per presentar la seva candidatura a les eleccions presidencials de l’agost del 2020.

Un centenar de persones es va acostar a la seu del Tribunal Suprem per expressar el seu suport a Babariko, i només a una petita part se li va permetre l’ingrés a la sala on es va donar lectura a la sentència.

«Culpable»

«No puc declarar-me culpable de delictes que no he comès. No sento vergonya davant la meva família perquè no he comès cap il·legalitat», va dir Babariko la setmana passada a l’audiència en la qual el judici va quedar vist per a sentència. La Fiscalia General de Bielorússia havia sol·licitat una pena de 15 anys per a l’opositor.

Notícies relacionades

«La cruel farsa del sistema judicial bielorús ha quedat en evidència amb la condemna, que mostra que el règim de Lukaixenko no s’atura davant de res per conservar el poder», va assenyalar a Twitter l’ambaixada d’Estat Units a Minsk.

Al seu torn, la líder de l’oposició bielorussa a l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia, va qualificar de «demencial» en el seu compte de Telegram la condemna a Babariko, una «persona que va decidir dedicar-se a la política i es va convertir en un dels líders que van despertar el país d’una prolongada letargia».

Temes:

Bielorússia