Revés al nou Govern

El bloqueig d’una llei que exclou els cònjuges de palestins desencadena una crisi a Israel

  • La Knesset no ha renovat una llei que prohibeix a la població palestina d’Israel estendre els drets de ciutadania o residencia als seus cònjuges de l’ocupada Cisjordània i l’assetjada Gaza

  • Netanyahu ha utilitzat el vot en la seva ofensiva personal per «enderrocar el Govern» provocant un empat que ha posat en dubte la viabilitat del nou Executiu

El bloqueig d’una llei que exclou els cònjuges de palestins desencadena una crisi a Israel

REUTERS/Ronen Zvulun

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La Parlament israelià (Knesset) ha viscut aquest dimarts una paradoxa quan els membres del Likud de l’ex primer ministre, Benjamin Netanyahu, del Sionisme Religiós i de la Llista Àrab Conjunta s’han unit en una mateixa celebració. El Parlament no ha renovat una llei que prohibeix a la població palestina d’Israel estendre els drets de ciutadania o residencia als seus cònjuges de l’ocupada Cisjordània i l’assetjada Gaza. En el seu afront per «enderrocar el Govern», Netanyahu i els seus aliats han provocat un empat que ha posat en dubte la viabilitat del nou Govern. 

Després de tota la nit a la Knesset, la votació de 59 a 59 ha suposat el primer gran revés per al primer ministre Naftali Bennett i el seu fràgil Executiu amb tot just tres setmanes de vida. Ell mateix es va referir al vot com un referèndum a l’acabat d’estrenar Govern, integrat per vuit formacions polítiques que només coincideixen a la seva oposició a Netanyahu. Davant l’absència d’acord per renovar-la, la llei expirarà a mitjanit. 

«Llei racista»

Coneguda com la «llei de separació familiar racista», aquesta legislació prohibeix que gairebé 45.000 famílies palestines dins d’Israel i Jerusalén Est es reuneixin amb els seus cònjuges i fills, segons organitzacions de drets humans. Aquestes denuncien que està dissenyada per mantenir sota control el nombre de palestins en possessió de documents israelians. La llei de ciutadania i entrada a Israel va ser imposada de manera temporal durant la segona intifada, el 2003. Les autoritats van al·legar que els palestins dels territoris ocupats casats amb israelians utilitzaven el seu estatus legal per portar a terme atacs a Israel.

Que expiri pot provocar fins a 15.000 sol·licituds de ciutadania de cònjuges i descendents que viuen a Cisjordània i Gaza. Lapid ha reconegut a Twitter el caràcter demogràfic de la llei, la caiguda de la qual pot plantejar problemes de seguretat i amenaçar el caràcter jueu de l’Estat hebreu. Fins ara, els matrimonis s’han vist forçats a viure per separat i criar els seus fills sense un dels progenitors. Els més afortunats reben un permís de turista per visitar Israel que han de renovar constantment.

«L’oposició va clavar un cop directe a la seguretat del país», ha acusat Bennett apuntant Netanyahu per triar «la política mesquina» sobre el benestar de la nació. Qui va ser el primer ministre més longeu de la història del país ja va anunciar les seves intencions aquest dilluns. «Amb el respecte pertinent a aquesta llei, la importància d’enderrocar el Govern és més gran», va dir. Aquesta legislació s’ha continuat renovant anualment amb el recolzament d’una àmplia majoria a la cambra dominada per partits ultranacionalistes.

Revés per a Bennett

Amb l’oposició del Likud i els seus aliats –i el predictible recolzament dels partits que representen els palestins d’Israel–, Netanyahu busca avergonyir Bennett. Després de l’acord de rotació amb Yair Lapid, líder de Yesh Atid, el cap de Yamina va aconseguir enderrocar Bibi després de 12 anys en el poder. Aquesta polèmica votació ha sigut la primera escenificació de les diferències en el nou Executiu. Per evitar-ho, Bennett va proposar als membres liberals estendre la llei sis mesos a canvi d’oferir drets de residència a unes 1.600 famílies àrabs.

Notícies relacionades

Però aquest acord no va prosperar ja que dos membres palestins de la coalició es van abstenir. A Israel, el 21% de la població són palestins amb ciutadania israeliana. Aquest grup poblacional manté estrets vincles familiars amb els seus compatriotes de Cisjordània i la franja de Gaza, amb els que comparteixen causa. Aquesta llei, en canvi, no s’aplica als quasi 500.000 colons jueus que habiten en els territoris ocupats però gaudeixen de la ciutadania israeliana. 

A més, la llei de retorn d’Israel garanteix que qualsevol jueu des de qualsevol part del món, sense gairebé vincle amb el país més enllà de la seva religió, pugui obtenir la ciutadania israeliana. Segons Aida Touma-Sliman, membre palestina de l’oposició, la llei és una «desgràcia moral i política» que va consagrar la «supremacia jueva». «Esperem que la llei sigui enterrada sense cerimònia perquè la nostra gent pugui escollir a qui estimar i amb qui viure», va defensar aquest dilluns.